САЩ масово прехвърлят танкове в Източна Европа

САЩ масово прехвърлят танкове в Източна Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.01.2023
  • Share:

Reuters: САЩ започват масово прехвърляне на танкове M-1 Abrams и бойни машини на пехотата Bradley в Източна Европа

 

САЩ масово прехвърлят танкове в Източна Европа

 

 

Съединените щати започнаха масово да прехвърлят оръжия в Полша и Латвия като част от укрепването на източния фланг на НАТО, съобщава Reuters.

Американски танкове и бойни машини започнаха да пристигат в сряда в холандското пристанище Влисинген, за да се насочат по-късно към Полша и Литва като част от усилията за укрепване на източния фланг на НАТО.

„Около 1250 броя военна техника пристигат в това пристанище“, каза полковник Робърт Келам, наблюдаващ операцията от американска страна.

Операцията включва танковете M-1 Abrams и бойните машини Bradley от 2-ра бригадна бойна група от 1-ва кавалерийска дивизия във Форт Худ, Тексас.

През декември САЩ вече прехвърлиха около 700 бойни машини в Полша, включително танкове Abrams. Това беше реализирано като част от програмата Atlantic Resolve.

Тя започна през 2014 г. и има за цел да засили американското присъствие в Европа.

В рамките на операцията някои части от американската армия изпращат отделни подразделения в Европа, които са дислоцирани в страните от източния фланг на НАТО.

Москва многократно отбелязва, че алиансът цели конфронтация. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по-рано нарече трагедия действията на алианса в Ирак, Либия и бивша Югославия, където правото на живот на хората беше потъпкано от НАТО «по най-брутален и незаконен начин».

В същото време, както подчерта прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, разширяването на блока няма да донесе по-голяма сигурност на Европа.

 

ПП

Станете почитател на Класа