Владимир Путин и Си Дзинпин се срещат до края на годината

Владимир Путин и Си Дзинпин се срещат до края на годината
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Според експерти двамата лидери ще обсъждат взаимодействието между Русия и Китай поне за пет години напред

 

 

До края на годината президентът на Русия Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин ще проведат преговори и ще направят равносметка на 2022 г., пише днес руският в. "Ведомости", като се позовава на неназован дипломатически източник.

Според събеседник на вестника, близък до президентската администрация, срещата между двамата президенти едва ли ще бъде присъствена, по-скоро ще се осъществи чрез видеовръзка, но "подробностите се уточняват" в момента.

Запитан от "Ведомости" знаят ли се вече датата и дневният ред на срещата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отговорил положително и уверил, че за тях ще бъде съобщено "своевременно".

Двустранните преговори между държавните лидери може да бъдат използвани за обсъждане на практическото взаимодействие между Русия и Китай, прогнозира пред вестника политологът Василий Кашин.

Дискусиите по тези въпроси според него са особено актуални, доколкото Пекин започва да смекчава антиковидните ограничения и това може скоро да се отрази на пътуванията и граничния режим. Актуални може да са и проблемите около енергийното и промишленото сътрудничество. Остават съществени и традиционните теми като Украйна, Корейският полуостров и растящото напрежение около Тайван, допълва аналитикът.

В Китай се смята, че дипломацията е отговорност лично на първите лица в съответните държави. И от гледна точка на КНР руско-китайските отношения са успешни, тъкмо защото в стратегически план се проектират на най-високо равнище, коментира ориенталистът Александър Ломанов.

Значи Владимир Путин и преизбраният за трети мандат начело на компартията и на Китай Си Дзинпин най-вероятно ще обсъдят политическото си взаимодействие най-малко за пет години напред, съответно и създаването на добри условия в икономиката и хуманитарната сфера, добавя експертът.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа