Полша няма да прилага член 4 на НАТО за спешни консултации

Полша няма да прилага член 4 на НАТО за спешни консултации
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

Полша заяви, че няма да приложи член 4 от договора на НАТО относно спешните консултации, заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на страната, в интервю за Polski TV.

 

Полша няма да прилага член 4 на НАТО за спешни консултации

 

 

„Ходът на събитията и данните, получени през нощта, ни доведоха до заключението, че това не е умишлена атака срещу Полша. Според нашата информация не е имало план за нападение на територията на Полша. Следователно ние не стартирахме член 4, но го запазихме в резерв», заяви Моравецки в ефира на телевизионния канал.

Премиерът добави, че Полша постоянно се консултира с експерти от НАТО, но във Вашингтонския договор има член 4, който задължава участниците да се събират за консултации при възникване на заплахи. Той отбеляза още, че късно снощи той и президентът са решили да проверят предпоставките за използване на чл.4. При тяхно наличие, посланикът в НАТО би получил възможност да ги използва.

В сряда експерти от руското министерство на отбраната заявиха, че снимки от мястото на инцидента, публикувани в Полша, показват, че може да се говори за отломки от ракета С-300 на украинската ПВО.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа