"Вашингтон пост": САЩ вървят към упадък, който може да се окаже фатален

"Вашингтон пост": САЩ вървят към упадък, който може да се окаже фатален
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.04.2024
  • Share:

Съединените щати може би се движат към упадък, от който малко велики сили, които са се сблъсквали с подобно събитие в миналото, са успели да се възстановят, пише Дейвид Игнейшъс, журналист от "Вашингтон пост". В статията си той се позовава на проучване на най-големия американски мозъчен тръст RAND (признат за нежелана организация в Русия), поръчано от Службата за оценка на мрежите към Пентагона.

 

 

Вероятно Съединените щати вървят упадък, от който малко велики сили някога са се възстановявали. Тя разполага с много от инструментите за национално възстановяване, но все още не е постигнато общо разбиране за проблема и за това как да бъде решен.

Това не е цитат от листовка на MAGA (Make America Great Again - "Да направим Америка отново велика" е лозунг и движение, популяризирано от Доналд Тръмп  бел.ред.) или прогресивна партия. Това е резюме на ново проучване на RAND corporation, което е поръчано от Службата за мрежови оценки на Пентагона. То трябва да послужи като силен предупредителен сигнал за Америка в тази решаваща изборна година.

Проучването на RAND, което има безвкусното заглавие "Източници на подновения национален динамизъм", ще бъде публикувано във вторник. То е част от поредица доклади, поръчани от службата на Пентагона, за да се оцени конкурентната позиция на Съединените щати, изправени пред възходящия Китай. Получих ранно копие, тъй като вече съм писал за проекта и неговия водещ автор в RAND, Майкъл Джей Мазар.

Въпреки че докладът е написан предимно на сухия език на социологията, това е взривоопасен материал. И неговата рязка оценка е в традицията на Службата за мрежови оценки, която беше създадена през 1973 г. в мрачните дни на Студената война, за да "мисли за немислимото". Основател на службата е Андрю Маршал, известен ексцентричен мислител, който се противопоставя на другите. Сега тя се ръководи от Джеймс Х. Бейкър, уважаван пенсиониран офицер от ВВС, който е бил стратег на двама председатели на Обединения комитет на началник-щабовете.

Какво е довело до "относителния спад в позицията на САЩ", както се пита в доклада?

В първата глава проблемът на Америка е обяснен по ясен начин: "Конкурентната й позиция е застрашена както отвътре (от гледна точка на забавянето на ръста на производителността, застаряването на населението, поляризираната политическа система и все по-корумпираната информационна среда), така и отвън (от гледна точка на нарастващото пряко предизвикателство от страна на Китай и намаляващото уважение към американската власт от страна на десетки развиващи се страни)."

Този упадък "се ускорява", предупреждава проучването. "Същественият проблем се разглежда по коренно различен начин от различните сегменти на обществото и групи политически лидери." Съществува десен и ляв разказ за упадъка. Въпреки че са съгласни, че нещо в Америка е счупено, двете страни не са съгласни, често крайно, какво да се направи по въпроса.

Ако американците не успеят да се обединят, за да идентифицират и отстранят тези проблеми, рискуваме да попаднем в низходяща спирала. "Възстановяването след значителен дългосрочен национален упадък е рядкост и е трудно да се открие в историята", отбелязват авторите. Спомнете си за Рим, Хабсбургска Испания, Османската и Австро-Унгарската империя или Съветския съюз. "Когато великите сили са се изплъзвали от позиция на превъзходство или лидерство поради вътрешни фактори, те рядко са обръщали тази тенденция."

Какви са причините за националния упадък?

Авторите на RAND посочват фактори, които са твърде познати през 2024 г. "Пристрастеност към лукса и упадъка", "неспособност да се справи с ... технологичните изисквания", "закостеняла" бюрокрация, "загуба на граждански добродетели", "военно пренапрежение", "егоистични и войнствени елити", "неустойчиви екологични практики". Това прилича ли на някоя държава, която познавате?

Предизвикателството е "изпреварващо национално обновяване", твърдят авторите - с други думи, да се справим с проблемите, преди те да са се справили с нас. Техният преглед на историческата и социологическата литература идентифицира основните инструменти за обновяване, като например признаване на проблема; възприемане на подход за решаване на проблема, а не на идеологически такъв; наличие на добри управленски структури; и, може би най-неуловимото, поддържане на "ангажираността на елита към общото благо".

За съжаление, в този контролен списък на "поправките" авторите от RAND оценяват представянето на САЩ през 2024 г. като "слабо", "застрашено" или в най-добрия случай "смесено". Ако се погледнем честно в националното огледало, вероятно всички ще споделим тази оценка.

И така, какъв е изходът?

Ранд предлага два примера, при които спешни реформи са пречупили корупцията и безредието, които иначе биха се оказали катастрофални.

Първият пример е Великобритания в средата на XIX век. Тя е изградила фантастично успешна световна империя. Но към средата на XIX в. тя започва да гние отвътре заради "човешките и екологичните загуби от индустриализацията, възприеманата корупция и неефективност на политическите институции, контрола на политиката от малка група земевладелски елити, нарастващото икономическо неравенство и др." Но Великобритания се сплоти с вълна от реформи, които възродиха британския живот и преобразиха политиката. Интелектуалните лидери споделят тази страст за реформи - от Томас Карлайл до Чарлз Дикенс.

Вторият пример може да бъде открит в самите Съединени щати, след разгула на Златната епоха в края на XIX век. Този индустриален бум преобрази Америка, но създаде отровно неравенство, социални и екологични щети и груба корупция. Републиканецът Теодор Рузвелт оглави "прогресивното" движение, което реформира политиката, бизнеса, трудовите права, околната среда и политическото блато на корупцията.

"Прогресистите изпитваха "копнеж за възраждане" и се стремяха да вкарат "някаква висцерална жизненост в модерната култура, която изглеждаше крехка и на път да се срине", отбелязват авторите на RAND, цитирайки историка Джаксън Лиърс.

Посланието на това проучване е крещящо очевидно. Америка се намира на низходящ път, който може да се окаже фатален. Това, което ще ни спаси, е широк ангажимент, като се започне от елитите, да се работи за общото благо и националното възраждане. Имаме инструментите, но не ги използваме. Ако не успеем да намерим нови лидери и да се споразумеем за решения, които да работят за всички, ще затънем.

Източник: washingtonpost.com

Станете почитател на Класа