GT: Вместо да реши проблемите на британците, Лиз Тръс се зае с разпалването на конфликта в Украйна

GT: Вместо да реши проблемите на британците, Лиз Тръс се зае с разпалването на конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.09.2022
  • Share:

Новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс е затрупана с проблеми, пред които са изправени британците. Енергийната криза и растящата инфлация са сред тях. Но вместо да се заеме с тях, още в първия ден от мандата си на новата длъжност тя побърза да обсъди посещението си в Киев с президента на Украйна. Това създава впечатлението, че Тръс живее в някаква паралелна реалост и едва ли ще успее да изведе собствената си страна от кризата, пише Global Times.

 

Първото задгранично телефонно обаждане на високопоставени западни политици след встъпването им в длъжност обикновено се извършваше до най-близките съюзници на страната им. В случая с Обединеното кралство най-често това беше президентът на САЩ, а след това лидерите на ЕС, пише Global Times. В случая с новия британски премиер Лиз Тръс обаче традицията беше нарушена: първото нещо, което тя реши да направи, беше да разговаря с украинския президент Владимир Зеленски.

Анализаторите веднага обърнаха внимание на този факт и се опитаха да намерят логично обяснение за това. Някои от тях стигнаха до извода, че подобно решение на Тръс ясно показва, че Обединеното кралство вече няма по-добър „лост за влияние“ от Украйна, когато става въпрос за външна политика, се отбелязва в статията.

 

GT: Вместо да реши проблемите на британците, Лиз Тръс се зае с разпалването на конфликта в Украйна

 

Очевидно вече има много неразрешени проблеми на бюрото в сградата на правителството на Даунинг стрийт пред новия британски министър-председател, които очакват спешни действия в близко бъдеще, включително безпрецедентната енергийна криза и рекордната инфлация. Въпреки това, вместо да се заеме с тези въпроси в първия си ден на поста, Тръс реши спешно да говори със Зеленски, пише Global Times.

По време на този разговор тя заяви, че напълно подкрепя позицията на Киев и прие поканата за официално посещение там. Подобен ход постави много наблюдатели в недоумение, като се има предвид, че е малко вероятно изразяването на подкрепа за Украйна и желанието за допълнително разпалване на конфликта да е основната отговорност на британския премиер, се подчертава в статията. Що се отнася до въпросите като дали всички британци могат да си позволят да плащат за отопление през предстоящата зима, това изглежда може да почака.

Тази позиция може да се обясни с факта, че конфликтът в Украйна сега се превърна в най-важното предизвикателство за Европа по отношение на сигурността и геополитиката и тъй като след Брекзит Обединеното кралство се опитва с всички сили да запази глобалния си статут и ролята на голяма сила, най-удобният начин да се постигне това е да се участва активно в украинската криза, се казва в статията.

Според анализатори, от една страна, Обединеното кралство може да постигне баланс на континента, сдържайки страните от Западна Европа и в същото време сближавайки се с Централна и Източна Европа, включително балтийските страни и Украйна. Но от друга страна, Лондон, подобно на Вашингтон, се опитва да удължи този конфликт колкото е възможно повече, опитвайки се да получи колкото се може повече козове срещу Русия и да я отслаби още повече.

Реалността показва, че в момента „най-важното бойно поле“ за Обединеното кралство изобщо не трябва да е Украйна.

Приоритет за правителството трябва да бъде решаването на вътрешните проблеми, пред които е изправена страната, пише Global Times. Предварителните прогнози вече показват, че тази зима заплашва да остави британците без така необходимата топлина, тъй като случаите на COVID-19 започват отново да нарастват.

Статистиката показва още, че британската икономика вече е на ръба на рецесията, а жителите на страната са изправени пред постоянно нарастване на цифрите в сметките, които получават за услуги, храна и жилища. Това води до факта, че в някои региони хората вече започват да участват в демонстрации и протестни митинги, се казва в статията.

Статистиката показва, че всички санкции на Запада срещу Русия са се върнали с негативен ефект в Европа и обикновените европейци вече усещат това.

Но очевидно Tръс не възнамерява да поправи това в близко бъдеще. И изглежда, че вместо да насърчава бързо мирно споразумение, тя възнамерява да „налее масло в огъня на войната“, отбелязва Global Times.

Според експертите новият премиер в момента изобщо няма политическа стратегия и сериозни идеи за мерки за защита на британските национални интереси, а обаждането до Зеленски е направено като част от «политическо шоу», според Global Times.

„Тръс е като лунатик, живеещ в собствената си мечтана страна, при който целият свят е фокусиран само върху страните от Запада с тяхната така наречена свобода и демокрация и в който свят лидерите от САЩ и Великобритания могат да правят каквото си поискат, независимо от съществуващата реалност”, заключава политическият анализатор Шен И, професор в китайския университет Фудан, в интервю за Global Times.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа