Украйна превзе много населени места в област Харков

Украйна превзе много населени места в област Харков
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2022
  • Share:

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин: „Достигнат е ключов момент"

 

Изглежда, че Украйна върви от успех към успех в Харковска област, а около Херсон също се наблюдава напредък. Твърди се, че много села са били отвоювани. Западните поддръжници уверяват страната, че ще получи допълнителна военна и хуманитарна помощ. Икономиката на Украйна обаче претърпява корабокрушение. Преглед на 197-ия ден от войната. 

Украйна продължава да напредва зад руските линии

Съобщава се, че въоръжените сили на Украйна са напреднали до 50 километра зад вражеската линия в района на Балаклия в Харковска област. В резултат на атаките са превзети около 20 населени места. Това съобщи представителят на Генералния щаб на украинските въоръжени сили Олексий Хромов. Вече са отвоювани около 700 квадратни километра територия, добави той. Не е ясно кои населени места са засегнати. През последните дни бе съобщено поне за освобождаването на Вербивка и Байрак. Появиха се и твърдения, че руските войски са се изтеглили от село Балаклия. Последното изглежда вече потвърдено. Освен това имаше съобщения, че украинските войски са превзели и Шевченков още по на север. Градът, който някога е имал население от 7000 души, се намира на важен път, водещ към Купянск, който от своя страна е важен за снабдяването на руските войски в Донбас.

Руснаците спасяват членове на семействата си от Купянск

След началото на украинската контраофанзива руските окупатори, според собствените им изявления, вече са извели жени и деца от град Купянск. „Ситуацията в град Купянск днес е такава, че просто сме принудени да осигурим евакуацията на населението - поне на жените и децата - защото градът е изложен на ракетни атаки от страна на украинските военни части", заяви ръководителят на назначената от Русия военна администрация Виталий Ганчев според държавната информационна агенция ТАСС.

Но не само в североизточната част на страната украинските войски отбелязват успехи. Очевидно те са постигнали успех и в Херсон. Според съобщения в руските медии украинските войски са пробили руската отбранителна линия там. Твърди се, че са постигнали успех в село Посад Покровске. За последно селото е държано от 20-а автомобилна бригада на руските въоръжени сили. Успехът ще бъде важен за Украйна, тъй като селото се намира на важен път, който води директно към Херсон. От град Покровске до регионалната столица Херсон са само около 30 километра.

Сраженията край Запорожие се разгарят отново

По-рано Украйна съобщи за тежки боеве в близост до атомната електроцентрала в Запорожие, а сутринта генералният щаб на армията заяви, че през последните 24 часа е имало нападения срещу села и градове, включително с танкове и гранатомети. Ръководителят на областния съвет на Днепър Николай Лукашук пише в Telegram, че град Никопол е бил обстрелван от руски войски от град Енергодар. В Енергодар се намира Запорожската атомна електроцентрала, която се контролира от руски войски, но се обслужва от украински техници. Съобщава се, че руските войски са обстрелвали с ракети множество населени места още предната вечер. По данни на властите в Донецка област са убити седем цивилни, а в Харковска област са ранени петима души. В Запорожка област са повредени най-малко единадесет сгради, пише в Telegram губернаторът Валентин Ресниченко. Няма данни за жертви.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заговори за „ключов момент"

Въпреки че много от успехите на украинските войски станаха известни едва по-късно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви предварително в Германия: „Войната е достигнала ключов момент". Ето защо, каза той, Контактната група за Украйна също трябва да промени позицията си. Остин създаде контактната група в Рамщайн през април. Освен САЩ, в нея влизат Германия, Великобритания и други страни от НАТО. Тя има за цел да координира военната подкрепа за Украйна. В срещата участва и украинският министър на отбраната Олексий Ресников.

Повече от 1 млн. украински граждани са отвлечени или задържани

Един от аспектите на войната са и многобройните отвличания и задържания на цивилни граждани от руски войници. Според сведенията до 1,6 милиона украинци, включително 1800 деца, са били незаконно задържани, разпитвани и изведени от домовете им от руската страна, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Тази практика е подготовка за анексиране на украински територии - каза тя. Съветът установи, че украинските цивилни граждани са подложени на „процес на филтриране" в специални лагери, заяви Розмари Ди Карло, ръководител на отдела по политически въпроси на ООН. Тя призова за достъп до всички задържани лица.

Сепаратистки командир опровергава информацията на Кремъл

Русия не само иска да оправдае легитимността на референдумите, но и многократно посочва причините за инвазията. Една от тях беше, че в Украйна е имало подготовка за нападение срещу Русия. Сега обаче това се опровергава от командир на самопровъзгласилата се проруска република Донецк. В канала си в Telegram Александър Ходаковски пише, че досега не е открил доказателства, че Украйна е планирала нападение срещу Русия - Москва продължава да твърди това. „Украйна се готвеше за отбранителна война", каза Ходаковски. Сред документите, заловени от войските му след превземането на украинските позиции, той заяви, че не е попаднал на нито един тактически документ, който да предвижда агресивни действия. Преди да подкрепи донецките сепаратисти, Ходаковски е ръководител на местното звено за борба с тероризма към украинската тайна служба СБУ до 2014 г. По време на престоя си там той участва и в опита за потушаване на прозападните протести в Киев през зимата на 2013/2014 г.

САЩ ще доставят още оръжия за 675 милиона долара

Въпреки всички свои военни успехи Украйна твърди, че все още се нуждае от западни оръжия. САЩ се съобразяват с това искане и осигуряват на страната оръжия на стойност 675 млн. долара. Това съобщи военният министър на САЩ Лойд Остин. Новият пакет от помощи включва, наред с другото, доставката на още гаубици, артилерийски боеприпаси и бронирани превозни средства. От април досега правителството му е предоставило на Украйна оръжия на обща стойност 6,3 милиарда долара.

Германия иска да обучава украински сапьори

Германия също предлага допълнителна подкрепа на Украйна. Заедно с Нидерландия германското правителство ще започне програма за борба с минирането, заяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт на срещата на контактната група в Рамщайн. В рамките на тази програма 20 украински войници ще бъдат обучени да търсят и обезвреждат мини и да премахват капани. Ще бъдат осигурени и подходящи материали. Освен това Германия и Нидерландия подготвят зимен пакет за украинските въоръжени сили. Той включва оборудване за производство на електроенергия и палатки, както и оборудване за войниците.

Украинската икономика претърпява огромен срив

Украйна се нуждае не само от военна помощ - войната предизвиква и огромни икономически проблеми в страната. Икономическото производство на Украйна наскоро спадна с повече от една трета заради военните действия. През второто тримесечие на 2022 г. икономическото производство е спаднало с 37,2% на годишна база, съобщи украинската статистическа служба. През първото тримесечие спадът е с 15,1%. През 2021 г. украинската икономика все още е нараснала с 3,4%. Големи части от Южна и Източна Украйна са окупирани в резултат на руската инвазия, а пристанищата на страната, които са важни за износа, са блокирани. Югоизточният украински пристанищен град Мариупол с неговите стоманодобивни заводи е до голяма степен разрушен. Много компании спряха напълно производството.

 

 

Станете почитател на Класа