Робот за шах счупи пръст на седемгодишен противник

Робот за шах  счупи пръст на седемгодишен противник
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.07.2022
  • Share:

Когато се играе от хора, шахът е игра на стратегическо мислене, спокойна концентрация и търпеливо интелектуално усилие. Обикновено насилието не влиза в него. Това изглежда, не винаги може да се каже за машините.
Миналата седмица, робот за игра на шах, очевидно обезпокоен от бързите реакции на противника си - седемгодишно момче, безцеремонно сграбчи и счупи пръста му по време на мач на Moscow Open.
„Роботът счупи пръста на детето. Това, разбира се, е лошо", каза Сергей Лазарев, президент на Московската шахматна федерация след инцидента, добавяйки, че машината е играла много предишни демонстрации без да се „разстройва".
Видеозапис от инцидента от 19 юли, публикуван от канала Baza Telegram, показва пръста на момчето, притиснат от роботизираната ръка за няколко секунди, преди жена, последвана от трима мъже, да се втурне, да го освободи и да го отведе.
Сергей Смагин, вицепрезидент на Руската шахматна федерация, каза пред Baza, че роботът се нахвърлил, след като взел една от фигурите на момчето. Вместо да изчака машината да завърши хода си, момчето избрало бърз ответен ход. „Има определени правила за безопасност и детето явно ги е нарушило. Когато направи хода си, то не е осъзнало, че първо трябва да изчака. Това е изключително рядък случай, първият, който си спомням", каза Смагин.
Лазарев имаше различен разказ, като каза, че „детето е направило ход и след това трябва да дадем време на робота да отговори, но момчето избърза и роботът го сграбчи. Така или иначе, доставчиците на робота ще трябва да помислят отново", каза той
Момчето Кристофър е един от 30-те най-добри шахматисти в руската столица в категорията до девет години. „Хората се притекоха да помогнат и извадиха пръста на младия играч, но счупването не можа да бъде избегнато", се казва в съобщението.
Лазарев каза пред ТАСС, че Кристофър, чийто пръст е бил сложен в гипс, не е изглеждал прекалено травматизиран от нападението. „Детето игра още на следващия ден, завърши турнира и доброволците помогнаха да се запишат ходовете", каза той.
Съобщава се обаче, че родителите му са се свързали с прокуратурата и ще търсят възмездие. Кристофър може и да е имал късмет. Докато роботите стават все по-сложни, най-модерните модели, способни не само да взаимодействат, но и активно да си сътрудничат с хората, повечето просто повтарят едни и същи основни действия – хващане, преместване, поставяне – и нито знаят, нито се интересуват дали хората влизат в този начин на действие. Според едно проучване от 2015 г. един човек бива убит всяка година от индустриален робот само в САЩ. Наистина, според американската администрация по безопасност на труда, повечето трудови злополуки от 2000 г. насам с участието на роботи са били фатални. Робърт Уилямс, смятан за първия, беше смазан до смърт от ръката на еднотонен робот на производствената линия на Ford в Мичиган през 1979 г. През 2015 г. робот уби 22-годишен изпълнител в един от немските заводи на Volkswagen, като го грабна и го смазва в метална плоча.

Роботи, използвани в медицинската хирургия, също са отговорни за смъртта на 144 души между 2008 и 2013 г. Съвсем наскоро Илейн Херцберг беше убита от автономна кола на Uber, която блъсна 49-годишната жена с 40 мили в час, докато пресичаше пътя в Темпе , Аризона през 2018 г.
Като цяло обаче човешката грешка – или липсата на човешко разбиране на роботизираните процеси – е най-честата причина. Струва си да бъдем внимателни около роботите, дори ако те играят само шах.
А може би е време трите закона за роботите на Айзък Азимов наистина да станат задължителни за всякакви роботи?

Станете почитател на Класа