Папа Франциск ще посети Канада в „поклонение на покаяние“ за църковните училища

Папа Франциск ще посети Канада в „поклонение на покаяние“ за църковните училища
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

Папа Франциск ще прекара следващата седмица на „поклонение и покаяние" в Канада, срещайки се с лидери на коренното население и оцелели от резиденциалните училища, докато се стреми да изкупи мрачното наследство на църквата в страната.
За първото папско посещение в Канада от две десетилетия понтификът планира да посети Първите нации, общностите на метисите и инуитите, докато пътува от Алберта до Квебек, завършвайки посещението си в арктическата територия Нунавут.
Макар че главата на католическата църква ще изнесе публични литургии и ще се срещне с държавни служители и поддръжници, голяма част от неговото пътуване – наречено Walking Together – се очаква да се съсредоточи върху помирението и признаването на вредите от управляваната от църквата училищна система в Канада.
В продължение на повече от век най-малко 150 000 деца от местното население бяха отнети от семействата си и принудени да посещават училищата, много от които се управляваха от католическата църква. Миналата година дълбоко проникващ радар потвърди това, което местните общности отдавна подозираха, че повече от 1000 възможни немаркирани гроба са скрити на територията на десетки училища в цялата страна.
През април, по време на среща с местни делегати във Ватикана, папа Франциск се извини на оцелелите, като официално изрази съжаление за "жалките" минали злоупотреби.
Лидерите на коренното население изразиха предпазлив оптимизъм, че посещението ще насочи отново вниманието към вредите от резиденциалната училищната система и предизвикателствата на помирението.
Очаква се Франциск да издаде първото си папско извинение, когато посети бившето индианско училище Ermineski в Алберта в неделя. Училището е едно от най-големите в Канада, работещо от 1916 до 1975 г.
Въпреки преминаването на църквата към Единението през последните години, нейното управление на финансовите разплащания вероятно отново ще бъде подложено на контрол.
Като част от споразумение от 2007 г. католическата църква се съгласи да плати 29 милиона канадски долара като компенсация на оцелелите, но разпредели само малка част от тази сума, като се позова на слабите усилия за набиране на средства. Но репортажи от канадски медии разкриха, че църквата контролира активи над 4 млрд. канадски долара и е построила позлатени катедрали, като същевременно твърди, че й липсват средства, за да изпълни обещанието си за компенсация. Лидерите на коренното население също призоваха всички училищни записи да бъдат публикувани без редактиране.
Жертвите на малтретиране, много от които се мъчат в съдилищата в търсене на справедливост, са писали на папата чрез своите адвокати, молейки го да нареди на епархиите и конгрегациите да помогнат на следователите и полицията. По време на частна среща с папата през април лидерът на най-голямата инуитска организация в Канада призова папата да ускори усилията за екстрадиране и арестуване на „дяволски свещеник".
Първите нации Дехчо в Северозападните територии искат Ватикана и федералното правителство да се откажат от „доктрината на откритието" – папски указ, който проправи пътя за заселването на Северна Америка от европейците. „Важно е да запомним, че колониалното нападение срещу нашите нации и култури беше оправдано и легитимирано от така наречената „доктрина на откритието", която лъжливо твърди, че нашите нации не са управлявали вече земите и водите на Острова на костенурките много преди европейците да пристигнат", се казва в изявлението.
„Има оцелели в миналото, които не са тук, за да станат свидетели на това. Някои са починали, други са се самоубили, други са на улицата", каза Кристин Джонсън от IRSSS. „Важно е да признаем и тези хора – тези, които не могат да станат свидетели или част от това – и да почетем и техния опит."
„Надеждата е, че това е първа стъпка към тяхното благосъстояние и изцеление и към опрощаване на всички жестокости, които са се случили. Надяваме се, че това ще им помогне да оставят назад ужасите от миналото, за да могат да продължават живота си. Оцелелите може да не реагират веднага. Може да дойде след дни. И може да реагират по различни начини, независимо дали е гняв, сълзи или оттегляне. Но искаме те да са в безопасност. Искаме да знаят, че не са сами в това пътуване", каза тя.

Станете почитател на Класа