В Истанбул бяха подписани споразумения за износ на зърно от Украйна и селскостопански продукти от Русия

В Истанбул бяха подписани споразумения за износ на зърно от Украйна и селскостопански продукти от Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

В Истанбул, както се очакваше, вчера бе подписано споразумението за създаване на коридор за транспортиране на украинско зърно през Черно море.
Канцеларията на турския президент съобщи, че документът е подписан в двореца Долмабахче в 16:30 ч. на 22 юли. Според Анкара в церемонията са участвали представители на Русия и Украйна, както и турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
Русия и Украйна са подписали в Истанбул две отделни споразумения с Турция и ООН за износа на зърно и селскостопански продукти през Черно море, предаде Франс прес. Сключването на споразуменията проправя пътя за износа на милиони тонове от така необходимото на международните пазари украинско зърно, както и на руски зърнени култури и торове. То слага край на причинената от войната безизходица, застрашила продоволствената сигурност в глобален мащаб, изтъква Асошиейтед прес.
Напредъкът в разрешаването на въпроса за зърнения коридор беше постигнат на четиристранна среща в Истанбул на 13 юли, където Русия представи някои практически предложения. Страните са подкрепили предимно предложенията на Русия. По-късно разговорите продължиха онлайн.
Окончателният документ, наречен Черноморска инициатива, засяга създаването на координационен център под егидата на ООН, разминирането на украинските пристанища, съвместния контрол на изходите и входовете на пристанищата и усилията за гарантиране на сигурността по маршрутите за износ.
Руският президент Владимир Путин посочи по-рано, че Москва е готова да осигури безпрепятствено преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, но първо Киев трябва да разчисти пристанищата си от мини. Той също така отхвърли изявленията, че Русия уж блокира зърно в украинските пристанища като обикновен блъф. Руският президент заяви в Техеран на 19 юли, че Москва е готова да улесни украинския износ на зърно, при условие че всички ограничения върху износа на храни от Русия бъдат премахнати.
Москва очаква, че стъпките на Европейския съюз в областта на продоволствената сигурност ще създадат условия за безпрепятствен износ на зърно и торове, каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
„Документ, публикуван от Съвета на Европейския съюз, обявява планове за разширяване на изключенията от предишни санкции в опит да се избегне възможно отрицателно въздействие върху глобалната продоволствена и енергийна сигурност. За съжаление знаем, че има огромна разлика между намеренията, които Европейският съюз декларира и стъпките, които предприема. Очакваме действията на ЕС в областта на продоволствената сигурност да спомогнат за нейното повишаване и създаване на условия за безпрепятствен износ на зърно, торове и компоненти за тяхното производство", посочи тя.
Според нея „недалновидната икономическа и енергийна политика на Запада е основната причина за покачването на цените на селскостопанските продукти и въглеводородите, заедно с пандемията от коронавирус.

Станете почитател на Класа