МИ6: Половината руски шпиони в Европа са експулсирани след инвазията в Украйна

МИ6: Половината руски шпиони в Европа са експулсирани след инвазията в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна, каза шефът на MI6 на конференция по сигурността в САЩ.
Ричард Мур, който оглавява британското външно разузнаване, каза, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително от Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл.
Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той каза „Западните разузнавателни агенции са положили доста съгласувани усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията. Така в цяла Европа приблизително половината – 400 офицери от руското разузнаване, действащи под дипломатическо прикритие – са били експулсирани. Това вероятно е намалило наполовина способността им да правят своя шпиониране за Русия в Европа", каза Мур.
Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава, обикновено се преструват за прикритие, че работят в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони – така наречените нелегални – се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.
Германия изгони 40 руски дипломати през април, а Франция 41. Великобритания е една от малкото държави, които не са експулсирали никакви дипломати, обвинени в шпионаж, въпреки че това до голяма степен се дължи на факта, че Обединеното кралство каза на 23-ма да напуснат през 2018 г. след отравянията в Солсбъри и не се смята, че има сменени.
Мур каза, че вярва, че „войната в Украйна е печеливша кампания за Киев и че Русия все по-трудно ще снабдява човешка сила и материали през следващите няколко седмици, тъй като войната се насочва към критична фаза, преди времето да се промени. Шефът на шпионажа изглежда намекна, че Украйна, с подкрепата на нарастващи количества западни оръжия, ще се опита да организира контраатака през следващите седмици. „Мисля, че за самите украинци е важно да демонстрират способността си да отвърнат на удара", каза той.
Мур каза, че е съгласен с колегата си в ЦРУ Бил Бърнс, че няма "никакви доказателства, че Путин страда от сериозно влошено здраве". В ранните фази на войната имаше спекулации, че руският президент е болен от рак или друго сериозно заболяване и е приемал стероиди.
Мур също се съгласи с шефа на ЦРУ, че Китай не доставя на Русия оръжия, защото Пекин е нервен от удара на западните икономически санкции, но каза, че смята, че "ако можеха да осигурят оръжия и да им се размине, биха го направили".

Станете почитател на Класа