След Драги - крайната десница излиза напред за предсрочните избори в Италия

След Драги - крайната десница излиза напред за предсрочните избори в Италия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

Италия ще проведе предсрочни избори на 25 септември, на които коалицията, водена от крайнодясната партия "Братя на Италия", може да спечели мнозинство след оставката на Марио Драги като министър-председател.
Въз основа на настоящите социологически проучвания очевидният фаворит на изборите през септември е коалиция, водена от крайнодесните Братя на Италия и включваща Лигата и Forza Italia. Братята от Италия, водени от Джорджия Мелони, са на първо място по избирателни нагласи с близо 24%, пред Демократическата партия (PD) с 22% и Лигата с 14%, според проучване на института SWG. В момента се очаква Forza Italia да събере около 7% от гласовете, а M5S 11%.
Гетано Азарити, професор по конституционно право в Римския университет Сапиенца, каза пред Агенция Франс Прес, че „сложната комбинация от пропорционално гласуване и първи пост в Италия поставя дясната коалиция в голямо предимство. След като вече решиха да представят общ кандидат, ясно е, че дясноцентристите ще спечелят, въпреки различията в тази коалиция и напрежението между Мелони и Салвини".
„Ако коалиция, водена от Братята на Италия, победи, това би предложило много по-разрушителен сценарий за Италия и ЕС", пише Луиджи Скациери, старши научен сътрудник в Центъра за европейска реформа.
Драги беше шестият министър-председател на Италия за десетилетие, спуснат с парашут на поста през 2021 г., докато Италия се бореше с пандемията на Covid и болната икономика. Той имаше толкова широка подкрепа в парламента и имаше такъв авторитет в чужбина, че мнозина предположиха, че ще оцелее след политическите машинации до края на мандата си през 2023 г.
Политическата криза беше предизвикана миналата седмица, след като M5S бойкотира гласуването на пакет от 26 милиарда евро (£22 милиарда), предназначен да помогне на италианците да се справят с инфлацията и енергийните разходи, с аргумента, че е недостатъчен. Партията също беше недоволна, че пакетът съдържаше разпоредба за изграждане на огромен завод за изгаряне на отпадъци в Рим.
Лигата и Forza Italia призоваха за ново правителство, ръководено от Драги, но без M5S, като същевременно настояваха за промяна на кабинета. M5S беше раздразнен, че Драги не е възприел политическите приоритети, представени му в плана от девет точки, включващ схема за основен доход и бонуси за зелени домове.
Имаше призиви към Драги да остане на поста, включително от световни лидери, които го смятат за фундаментален не само за осигуряване на стабилност в Италия, но и за партньор в справянето с предизвикателствата на войната на Русия в Украйна.

Станете почитател на Класа