Супер богатите имат абсолютно пренебрежение към планетата

Супер богатите имат абсолютно пренебрежение към планетата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

Оливър Милман
Кайли Дженър се сблъска с порой от критики за решението си да ползва личния си самолет за полет, който продължи само 17 минути. Но практиката да се предприемат кратки пътувания с луксозни самолети е често срещана сред богатите и известните въпреки нарастващите опасения относно климатичната криза. Дженър, 24-годишната социалистка и бизнесдама, се сблъска с онлайн порицание и след като публикува снимка в Instagram на себе си и партньора си, рапъра Травис Скот, на пистата на летище между два частни самолета с надпис „Да вземем моя или твоя?"
Изчислено е, че нейната 17-минутна разходка е довела до един тон емисии на въглероден диоксид, което, макар само по себе си да не е огромно количество, е около една четвърт от общия годишен въглероден отпечатък на средния човек в световен мащаб. Пътуването би отнело на Дженър около 40 минути в кола, причинявайки само малка част от емисиите. Впоследствие тя беше атакувана от потребители на Twitter за нейното абсолютно незачитане на планетата и за това, че е „климатичен престъпник на пълен работен ден".
Но Дженър далеч не е единствената знаменитост, която прави кратки скокове с частен самолет, вместо да шофира или да използва обществен транспорт. Преглед на акаунта за проследяване на Celebrity Jets показва, че само през последния месец рапърът Дрейк е взел 18-минутен полет от Хамилтън, Онтарио до Торонто; Кени Чесни, кънтри певец, бе във въздуха само за 20 минути между Акрон, Охайо и Питсбърг, а актьорът Марк Уолбърг взел 23-минутен полет от Дъблин до графство Клеър в Ирландия, наред с други кратки пътувания. Много от тези кратки полети са за паркиране на самолет на удобно или по-евтино място или са част от по-дълго пътуване от две части, но много изглежда имат неясна обосновка, като решението на Флойд Мейуедър, боксьор, да лети 14 минути от Лас Вегас до близкия Хендерсън, след което да лети 10 минути обратно.
„Не съм изненадан, че хората са разстроени, те са прави да се ядосват на това", каза Джак Суини, създател на акаунта Celebrity Jets, който използва данни от компания, която проследява транспондери на самолети.
Частните самолети са отговорни за около 4% от всички авиационни емисии, според проучване от 2016 г., като авиокомпаниите искат да посочат, че летенето като цяло представлява само малка част от общите източници на газове, загряващи планетата.
Въпреки това, частните самолети все още отделят повече от 33 милиона тона парникови газове, повече от държавата Дания, и тъй като превозват толкова малко хора, те замърсяват 5 до 14 пъти повече от търговските самолети на пътник и 50 пъти повече замърсяват от влаковете , установиха изследователите. Емисиите от частни самолети, летящи в САЩ, нараснаха от 90-те години на миналия век и ще нараснат още повече, когато на пазара навлязат по-големи и по-замърсяващи самолети. Кратките пътувания с частни самолети не са само американски феномен; през 2019 г. една десета от всички полети от Франция, са били частни самолети, като половината пътуват на по-малко от 500 км. Честото използване на авиацията е област на богатите в света, като само 1% от световното население е отговорно за половината от емисиите, свързани със самолета.
Големите американски авиокомпании обявиха планове за климата, които включват ангажименти за увеличаване на използването на устойчиви авиационни горива с ниски емисии (или SAF), а администрацията на Джо Байдън разкри цел за 20% съкращаване на авиационните емисии до 2030 г. Тази цел обаче е доброволна и не е имало значителна промяна от страна на индустрията към намаляване на въздействието върху климата.
„Декарбонизацията на авиацията е до голяма степен само приказки и малко съдържание в САЩ. Що се отнася до знаменитостите, те трябва да дадат положителен пример и да се откажат от самолетите. Най-малкото, те трябва да покажат известно лидерство и да използват устойчиви горива или самолет с нулеви емисии, когато това бъде възможно" казват експертите.

Станете почитател на Класа