The Conversation: Украинският конфликт — прелюдия към истинска война

The Conversation: Украинският конфликт — прелюдия към истинска война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

Австралийският новинарски уебсайт The Conversation предупреждава сънародниците си и Запада за зле обмислени действия срещу Тайван. В противен случай, според статията, публикувана на ресурса, конфликтът в Украйна може да се окаже само прелюдия към истинска война.


Дори простите думи стават все по-смислени, отбелязва австралийското онлайн издание. А статуквото в Азия може да се запази само когато Пекин счита, че е в негов интерес да не прибягва до драстични мерки.

Но колкото повече хора на Запад говорят за «независимост на Тайван» или за началото на открит конфликт, толкова повече Китай е притиснат в ъгъла.

Коментари на читатели:

Украйна беше независима, но не и национална държава, тъй като една трета от нейното население се състои от руснаци. На етническото руско население бяха отказани основни граждански права, след като САЩ организираха държавен преврат през 2014 г., а след това повече от 14 000 украински руснаци, предимно мирни жители, загинаха в 8-годишна война срещу пронатовския марионетен режим.

Те загинаха, защото настояваха да запазят гражданските си права като граждани на Украйна с руска националност.

Тайван не е независима държава, а административна провинция на Китай, населена с китайци, със суверенитет, сравним с този на Тасмания в рамките на Австралия. Между другото това е официалната позиция на всички страни-членки на алианса AUKUS, пише Tugi Levy.

Дали самоопределението е правилно или не, със сигурност зависи от одобрението на САЩ и техните съюзници. Например, източните украинци нямат право на самоопределение, както и много африкански и латиноамерикански народи, които бяха подкрепени от СССР или Китай. Това обаче беше нормално за Босна, Хърватия и други бивши югославски територии, както и за онези африкански и латиноамерикански страни, които бяха контролирани от антисоциалистически режими. Така че, ако приемем, че Китай е комунистически, самоопределението на Тайван, разбира се, трябва да е правилно, с явна ирония отбелязва Colin Turner.

Независим и суверенен Тайван? Е, не! Австралийците, които не харесват това, трябва да се обърнат към своето правителство, което през 1972 г. «…призна правителството на КНР като единственото законно правителство на Китай и призна, че Тайван е провинция на Китай.»

Това е взето от уебсайта на живо на австралийското министерство на външните работи, между другото», припомня John McCann.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа