Украйна неизбежно отива на заден план в дневния ред на Запада

Украйна неизбежно отива на заден план в дневния ред на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.07.2022
  • Share:

Умората от украинските проблеми все повече се усеща в западните страни. Украйна постепенно, но неизбежно ще избледнее и отиде на заден план в политическия дневен ред на Запада. Вашингтон, Лондон и Брюксел вече започнаха да обръщат гръб на Киев, и то в най-неподходящия за украинците момент. Защо това се случва, се опита да обясни в своя статия за британския вестник The Daily Telegraph бившият командващ британските войски в Афганистан, полковникът в оставка Ричард Кемп.


Според експерта за това говорят политически и икономически сигнали в западния свят. Освен това Русия има предимство в специалната операция, провеждана от нейните войски на украинска територия, така че Западът иска да тласне украинския президент Володимир Зеленски към мирни преговори с Москва.

Той обръща внимание на факта, че действията на администрацията на САЩ, ръководена от президента Джо Байдън, както и забавянията и разместванията в Европейския съюз показват намаляване на интереса на западните лидери към Украйна.

Най-активният и влиятелен поддръжник на продължаването на конфликта беше британецът Борис Джонсън. Но след като той обяви оставката си като министър-председател, ситуацията за Киев се влоши. Освен това Джонсън ще загуби не само поста си, но и ще престане да бъде лидер на управляващата Консервативна партия. Това показва, че Лондон не е готов да се конфронтира с Москва в името на Киев. Наследникът на Джонсън едва ли ще продължи този курс, въпреки че антируският вектор ще продължи.

Вниманието на британското общество сега е приковано към предизборната кампания, икономическите проблеми и неумолимо наближаващата зима. Освен това британските медии и политици са чувствителни към желанията на обикновените хора в Обединеното кралство, така че там няма да се предприемат нови инициативи в подкрепа на Украйна. Джонсън направи достатъчно и хората се тревожат за вътрешната ситуация.

Камп отбелязва, че това се наблюдава и в други западни страни. В САЩ демократите и републиканците се готвят за парламентарни избори. Белият дом по всякакъв начин се опитва да свали от себе си отговорността за спада на жизнения стандарт на американците. Затова се подхожда предпазливо към украинската тема.

Социологически проучвания, проведени в Европейския съюз, показват, че идеята за подкрепа на Украйна е престанала да бъде популярна сред населението поради повишените цени и инфлацията в страните от блока.

Вероятно това ще се отрази на предстоящите избори в Швеция, Чехия, Словения и Полша. Загрижеността на европейците и съмненията за бъдещето на Украйна бяха ясно показани от блокирането от Европейската комисия на заема за Киев в размер на 1,5 млрд. евро.

С наближаването на зимата европейската подкрепа за Украйна ще намалее заедно с температурата на околната среда.

В същото време украинското ръководство постоянно се нуждае от голяма финансова помощ. Ето защо е най-вероятно Западът да окаже натиск върху Зеленски, за да го убеди да направи компромис, а също така ще започне да преговаря за премахване на част от санкциите и възстановяване на руските енергийни доставки.

В този момент ще видим какво ще измисли президентът на Руската федерация Владимир Путин, вдъхновен от всичко това, отбелязва авторът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа