Шефът на ЦРУ: Войната в Украйна кара Китай да преосмисли „как и кога“ да нахлуе в Тайван

Шефът на ЦРУ: Войната в Украйна кара Китай да преосмисли „как и кога“ да нахлуе в Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.07.2022
  • Share:

Опитът на Русия в Украйна се отразява на изчисленията на Китай за това как и кога може да реши да нахлуе в Тайван, каза ръководителят на ЦРУ в сряда.
Появявайки се на Форума за сигурност в Аспен, директорът на Централното разузнавателно управление Бил Бърнс омаловажи спекулациите, че китайският президент Си Дзинпин може да се насочи към Тайван след ключовата среща на комунистическата партия по-късно тази година.
„Рисковете от това стават по-високи, струва ни се, колкото по-навътре в това десетилетие навлизаме. Не бих подценил решимостта на президента Си да утвърди контрола на Китай върху самоуправляващия се Тайван", каза Бърнс.
„Нашето усещане е, че това вероятно засяга по-малко въпроса дали китайското ръководство може да избере колко години по-късно да използва сила, за да контролира Тайван, а как и кога ще го направят. Китай е забелязал от Украйна, че не се постигат бързи, решителни победи с недостатъчна сила. Подозирам, че урокът, който си извличат китайското ръководство и армията, е, че трябва да натрупат огромна сила, ако възнамеряват да обмислят това в бъдеще", каза Бърнс.
„Китай също така вероятно е научил, че трябва да контролира информационното пространство и да направи всичко възможно, за да укрепи икономиката си срещу потенциалните санкции", добави той.
Бърнс, в съответствие с предишни оценки на САЩ, каза, че Съединените щати не вярват, че Пекин предлага военна подкрепа на Русия въпреки риторичната подкрепа. Той каза, че Китай е увеличил покупките на руска енергия, но изглежда внимателен, за да не престъпи западните санкции.
Победените китайски националисти избягаха в Тайван през 1949 г., след като загубиха гражданската война на континента, но оттогава островът се превърна в жизнена демокрация и водеща технологична сила.
Китай смята самоуправляващия се Тайван за част от територията си, очаквайки обединение, ако е необходимо - със сила. Говорейки преди Бърнс на форума в Скалистите планини, китайският посланик в Съединените щати Чин Ган каза, че Пекин все още предпочита „мирното обединение". Той обвини САЩ в подкрепа на силите за „независимост" в Тайван.
„Без конфликт и без война е най-големият консенсус между Китай и Съединените щати", каза Чин. Но Съединените щати извиват и замъгляват заявената си политика за признаване само на Пекин", каза той.
Президентът на САЩ Джо Байдън каза през май, че САЩ са готови да използват сила, за да защитят Тайван от китайска атака, което изглеждаше, че премахва дългогодишната двусмисленост на САЩ относно това дали ще се ангажира военно, въпреки че Белият дом бързо отхвърли коментарите му. А Байдън каза пред репортери в сряда, че очаква да говори със Си през следващите 10 дни.

Станете почитател на Класа