ЕС отпуска допълнителни 500 млн. евро за оръжия за Украйна

ЕС отпуска допълнителни 500 млн. евро за оръжия за Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.07.2022
  • Share:

ЕС взе окончателно решение за предоставянето на петия трансфер от 500 милиона евро за доставки на оръжия за Украйна, съобщи върховният представител на ЕС Жозеп Борел в сряда.
„Участвалите в среща на Министерската контактна група по отбраната на Украйна държави-членки на ЕС се съгласиха да мобилизират 5-ти транш от военна помощ от 500 милиона евро за по-нататъшна подкрепа на въоръжените сили на Украйна. ЕС остава фокусиран и непоколебим в подкрепата си за Украйна, заедно с партньорите", туитна Борел.
Това довежда общото финансиране на ЕС за военна помощ за Украйна до общо 2,5 милиарда евро. Тези пари се използват като компенсация за страните-членки на ЕС, които доставят оръжията си в Украйна, независимо дали става въпрос за стари излезли от експлоатация единици или нови модерни поръчки.
Европейски дипломатически източник в Брюксел разкри по-рано, че тези 2,5 милиарда евро са разпределени от бюджета на ЕС за целия седемгодишен период 2021-2027 г., а външната дейност на ЕС в момента работи по намирането на нови средства.

Станете почитател на Класа