Путин критикува идеята за „златния милиард“

Путин критикува идеята за „златния милиард“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.07.2022
  • Share:

„Идеята за пълно господство на „златния милиард" е расистка и неоколониална, разделяща народите на първокласни и второразредни", каза руският президент Владимир Путин в сряда, говорейки на форума „Силни идеи за ново време".
„Моделът на тотално господство на така наречения златен милиард е несправедлив. Защо този „златен милиард" от цялото население на земното кълбо трябва да доминира над всички и да налага свои правила на поведение? Въз основа на илюзията за изключителност, този модел разделя народите на първо- и второразредни, поради което е расистки и неоколониален по своята същност, докато глобалистката, уж либерална идеология, залегнала в основата му, все повече придобива чертите на тоталитаризъм, възпиращ творческото търсене и свободната историческа креативност", подчерта руският президент.
Според Путин „впечатлението е, че Западът просто не може да предложи на света модел на бъдещето. Разбира се, този „златен милиард" стана златен по някаква причина. Той постигна много. Но той зае такива позиции не само благодарение на някои реализирани идеи, до голяма степен той зае своите позиции, като ограби други народи в Азия, и в Африка. Наистина беше така. Вижте как разграбиха Индия", посочи държавният глава.
„Затова днес елитите на „златния милиард" се страхуват панически, че други световни центрове могат да представят своите визии за глобално развитие", заключи руският президент.

Станете почитател на Класа