Съдията е действал незаконно при изслушване на завещанието на принц Филип

Съдията е действал незаконно при изслушване на завещанието на принц Филип
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.07.2022
  • Share:

Съпругът на кралицата почина на 99-годишна възраст през април 2021 г. Сър Андрю Макфарлейн, председателят на семейното отделение на Върховния съд, нареди запечатването на завещанието на принц Филип за 90 години миналия септември след тайно изслушване, в което той одобри поверителна молба от адвокатите, представляващи кралското семейство. В практика, датираща от 1911 г., съдиите от Върховния съд са одобрили закриването на завещанията на 33 членове на кралското семейство след подобни тайни съдебни заседания и молби от адвокатите на Уиндзор. Съдебната власт никога не е отказвала подобно искане на членове на семейство Уиндзор.
Решенията означаваха, че тези членове на кралското семейство, някои от които далечни роднини, бяха освободени от закона, който постановява, че завещанията на британците обикновено са отворени за проверка.
В сряда Guardian започна съдебното си дело за отмяна на решението, което не позволи на медиите да присъстват на изслушването, с аргумента, че това е сериозна намеса в принципа на откритото правосъдие. Адвокатката на Guardian, каза, че е погрешно, че медиите не са били уведомени за изслушването за заключване на завещанието на Филип и следователно не са могли да присъстват или да направят изявления в полза на откритото правосъдие.
Правното оспорване се противопоставя на адвокатите на кралското семейство и главния прокурор, които миналата година направиха поверителни становища, за да запазят в тайна волята на Филип и да изключат медиите от първоначалното изслушване.
Миналия септември Макфарлейн постанови, че е оправдано да се изключат висши кралски особи от общото правило, изискващо публикуване на завещания. „Необходимо е да се подобри защитата, предоставена на личния живот на тази уникална група лица, за да се защити достойнството и позицията на обществената роля на суверена и други близки членове на нейното семейство", реши той. Той също реши, че е правилно главният прокурор да представлява обществения интерес в частното изслушване.
В понеделник Guardian съобщи, че тайната е попречила на обществеността да види как са разпределени активи на стойност най-малко £187 милиона по днешни цени, които са описани в 33-те затворени завещания.
Съдебното дело продължава.

Станете почитател на Класа