Куидичът сменя името си на куадбол след транс изявленията на Джоан Роулинг

Куидичът сменя името си на куадбол след транс изявленията на Джоан Роулинг
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.07.2022
  • Share:

Куидичът, спорт, създаден за измисления свят на Хари Потър, преди да се разпространи в американските колежи, променя името си на куадбол. Висшата лига по куидич и Американският куидич сега ще бъдат известни съответно като Висша лига по куадбол и Американски куадбол. Международната асоциация по куидич се очаква да промени името си в близко бъдеще.
През декември два от основните ръководни органи на спорта, US Quidditch и Major League Quidditch, заявиха, че „обмислят промяна на името поради загубените възможности за спонсорство и излъчване", тъй като Warner Bros, която продуцира филмовата поредица за Хари Потър, притежава авторските права за сегашното име на спорта.
Във вторник обаче друг от ръководните органи на спорта, Международната асоциация по куидич, цитира „позициите на Джоан Роулинг против транс-сексуалните" като причина за промяната. Авторката на Хари Потър е обвинена в трансфобия, обвинение, което тя отрича.
„Опитахме се да изясним, че това са и двете причини. Нямахме намерение да даваме ценностна преценка коя причина е по-важна от другата", каза Джак Макгавърн, говорител на Американския куидич и Висшата лига по куидич, пред New York Times.
Той добави, че връзката на спорта с Роулинг е създала проблем при набирането на нови играчи.
„За по-малко от 20 години нашият спорт се разрасна от няколко дузини студенти във Върмонт до глобален феномен с хиляди играчи, полу-професионални лиги и международни шампионати", каза Мери Кимбъл, изпълнителен директор на US Quadball, в декларация.
Новото име на спорта се отнася до броя на топките на терена по време на игри, както и до броя на позициите на играчите. Измислената игра беше адаптирана в реален спорт през 2005 г. и сега има 600 отбора в 40 държави.

Станете почитател на Класа