Германия ще активира отново въглищните електроцентрали

Германия ще активира отново въглищните електроцентрали
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.07.2022
  • Share:

Двете камари на парламента на Германия приеха спешно законодателство за повторно активиране на консервирани електроцентрали, работещи с въглища, за да се подпомогне производството на електроенергия на фона на опасенията от недостиг на газ, тъй като Русия ограничава капацитета.
Този ход беше описан като „болезнен, но необходим" от правителствения министър на икономиката, екологът Робърт Хабек. Той има подкрепата на водещите Зелени в коалиционното правителство, които твърдят, че е необходим като краткосрочен инструмент за управление на кризи.
Той получи окончателно одобрение от горната камара на парламента, приет заедно с пакет от мерки за насърчаване на разширяването на възобновяемите енергийни източници – отчасти чрез класифицирането им като въпрос на обществената сигурност – включително чрез определяне на минимален дял на земя, която всеки федерален окръг трябва да позволява за вятърни паркове.
Но природозащитниците твърдят, че потенциалното връщане към използването на толкова силно замърсяваща енергия е компромис, отиващ твърде далеч и че Германия е в опасност да пропусне дори най-основните си климатични цели.
Преди конфликта в Украйна Германия планираше постепенно да се откаже от въглищата до 2030 г., тъй като те са много по-интензивни на въглеродни емисии от газа. Но когато доставките на газ от Русия – от която Германия е силно зависима – започнаха да не достигат, след като Русия намали потока, бяха предприети стъпки за рестартиране на спрени въглищни електроцентрали.
Мерките имат за цел да помогнат на Германия да се откаже от руския газ, правейки я по-малко податлива на изнудване, и да запазят енергийните доставки преди зимата, като използват въглища за производство на електричество вместо газа, който трябва да се пести за широк спектър от промишлени процеси.
Шефовете на индустрията приветстваха този ход. В изявление Федерацията на германската индустрия (BDI) нарече решението „по-добре късно, отколкото никога". В него се казва: „Политиката и икономиката трябва спешно да използват летните месеци, за да пестят газ, за да гарантират, че хранилищата са пълни преди предстоящия отоплителен сезон. В противен случай сме изправени пред сериозен недостиг на газ с рязък спад на индустриалното производство. В тази напрегната ситуация това, което има значение, е всеки ден и всеки кубичен метър газ, който можем да спестим".
Съоръженията за съхранение на газ бяха пълни само около една трета, когато избухна войната. До петък те постепенно бяха запълнени до около 63% капацитет, на фона на мерки за спестяване и усилия за осигуряване на доставки от другаде. Но те все още са значително далеч от целта от 90%, която трябва да бъде постигната до 1 ноември, което според експертите почти трябва да изкара Германия през зимата.
Домакинствата и промишлеността вече са призовани да пестят колкото е възможно повече енергия. Хабек говори за намаляване на продължителността на душовете и насърчава германците да направят същото. На други места общините въведоха мерки за намаляване на уличното осветление, за намаляване на температурата на плувните басейни, а някои жилищни асоциации дори започнаха да ограничават доставките на топла вода на своите наематели. Сметките за газ вече се удвоиха и може да се учетворят през зимата. „Говорим за увеличения в размер на месечен доход за някои семейства", предупреди Хабек.
В началото на войната германците бяха призовани да намалят използването на газ, за да накажат Владимир Путин. Сега посланието е преминало към намаляване на газа, за да се осигури топлина през зимата. А ако доставките на газ от Русия изцяло спрат, Германия ще се изправи пред най-тежката си икономическа криза след Втората световна война.

Станете почитател на Класа