Много страни на срещата на Г-20 са сигнализирали, че е неприемливо да се изолира Москва

Много страни на срещата на Г-20 са сигнализирали, че е неприемливо да се изолира Москва
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.07.2022
  • Share:

Руското външно министерство в петък каза, че много руски партньори на срещата на Г-20 са сигнализирали, че е неприемливо да се изолира Москва.
„Имаше трезви оценки на обективните причини за икономическите сътресения, които са многофакторни, включително инфлацията, провокирана от Запада на фона на пандемията от коронавирус, дестабилизиране на трансграничните вериги за доставки и ескалация на геополитическата ситуация. Много партньори дадоха ясен сигнал че е неприемливо да се изолира Русия и че едностранните санкции имат негативни последици", се казва в изявление на министерството след срещата на Г-20, на която присъства руският външен министър Сергей Лавров.
Министерството каза, че като част от текущото председателство на Джакарта на Г-20 специално внимание е обърнато на два ключови въпроса: укрепването на многостранното сътрудничество между държавите и съвместния отговор на предизвикателствата в областта на хранителната и енергийната сигурност. Министерството каза, че въпреки конфронтацията, подклаждана от Запада, като цяло се акцентира върху необходимостта от търсене на "общ знаменател" при решаването на социални и икономически проблеми.
„Тезата за необходимостта от насърчаване на полицентрична структура на световния ред и демократизация на глобалното управление, по-широко ангажиране на диалог на многостранни платформи за решаване на проблемите на развиващите се страни получи широка подкрепа", се казва в изявлението.
„Речта на Лавров очерта основните подходи за изграждане на сътрудничество между нациите на равноправна основа и въз основа на Устава на ООН и международното право, ефективното използване на потенциала на Г-20 като представителен социален и икономически форум. В светлината на изкривената интерпретация на събитията в Украйна от страна на Запада, подробно бяха обяснени причините за кризата в тази страна след преврата от 2014 г., станал с пряка намеса на САЩ и ЕС", казаха от министерството.
„Русия потвърди готовността си да продължи да дава значителен принос за осигуряване на достъп до хранителни и енергийни ресурси. Бяха очертани продължаващата диверсификация на пазарите за горива и енергийни продукти, планове за увеличаване на доставките на зърно. Бяха проведени интензивни контакти на двустранно ниво: проведоха се отделни срещи на министъра на външните работи на Русия с колегите от Азия, Африка и Латинска Америка. Срещата на министрите стана важен крайъгълен камък по пътя към срещата на Г-20 в Бали на 15-16 ноември", се казва в изявлението.

Станете почитател на Класа