Шефовете на ФБР и MI5 с безпрецедентно съвместно предупреждение за китайския шпионаж

Шефовете на ФБР и MI5 с безпрецедентно съвместно предупреждение за китайския шпионаж
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.07.2022
  • Share:

Ръководителят на ФБР и ръководителят на британското вътрешно разузнаване изнесоха безпрецедентно съвместно обръщение.
В реч в централата на MI5 в Лондон, предназначена за демонстрация на западна солидарност, Кристофър Рей, директорът на ФБР, застана до генералния директор на MI5 Кен Маккалъм.
Рей потвърди дългогодишните опасения относно икономическия шпионаж и хакерските операции от Китай, както и усилията на китайското правителство да задуши несъгласието в чужбина. „Постоянно виждаме, че китайското правителство представлява най-голямата дългосрочна заплаха за нашата икономическа и национална сигурност, а под „нашите" имам предвид и двете ни нации, заедно с нашите съюзници в Европа и другаде. Китайското правителство е настроено да открадне технологията, която кара вашата индустрия да работи, и да я използва, за да подкопае бизнеса ви и да доминира на пазара ви", каза Рей.
Кен Маккалъм каза „MI5 провежда седем пъти повече разследвания в Китай, отколкото преди четири години, и планира да нарасне още толкова, за да се справи с широко разпространените опити за проникване в толкова много аспекти от нашия национален живот. Днес за първи път ръководителите на ФБР и MI5 споделят публична платформа. Правим това, за да изпратим възможно най-ясния сигнал за огромното споделено предизвикателство: Китай." каза Маккалъм
Маккалъм каза още „Китайското правителство и неговият таен натиск по целия свят представляват най-променящото играта предизвикателство, пред което сме изправени. Това може да изглежда абстрактно. Но това е реално и е належащо. Трябва да поговорим за това. Трябва да действаме." каза той.
Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгу отхвърли обвиненията на западните лидери, като каза в изявление, изпратено по имейл до Асошиейтед прес „Китай твърдо се противопоставя и се бори с всички форми на кибератаки. Ние никога няма да насърчаваме, подкрепяме или толерираме кибератаки" и нарече обвиненията неоснователни.
Миналата седмица директорът на националното разузнаване на правителството на САЩ Аврил Хейнс каза на събитие във Вашингтон, че няма индикации, че китайският президент Си Дзинпин е готов да превземе Тайван с военна сила. Но тя каза, че „Си изглежда следи потенциала за подобно действие като част от по-широката цел на китайското правителство за обединение с Тайван".
„Ще се стремим към перспективата за мирно обединение с най-голяма искреност и усилия, но Китай ще си запази възможността да предприеме всички необходими мерки в отговор на намесата на чужди сили", се казва в изявлението на китайското посолство.

Станете почитател на Класа