Китай предупреждава за риск от ядрена война в Европа заради Украйна

Китай предупреждава за риск от ядрена война в Европа заради Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.07.2022
  • Share:

Ситуацията в Украйна може да доведе до ядрена война в Европа, каза китайският военен експерт Сонг Чжунпин в интервю за Global Times.

Той отбеляза, че европейските държави могат да станат страна в конфликта против волята си. „Ако военната криза продължи и се задълбочи, Европа ще бъде насилствено въвлечена в нея, което страните от региона не искат. <...> Ако конфликтът се проточи, това ще предизвика конфронтация между Русия и НАТО. В този случай това би означавало, че не може да се изключи ядрена война в Европа“, цитира Сонг Чжунпин РИА Новости .

Експертът отбеляза, че опитите на САЩ да доминират в региона предизвикват все по-голямо раздразнение в Европа, която започва да се стреми към стратегическа автономия. В същото време, според автора, ЕС разбира, че Щатите използват ситуацията в Украйна, за да контролират Европа и да сдържат Русия, и самите те не се стремят да предоставят значителна помощ на Киев.

Вчера началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Руслан Косигин заяви, че военните приготовления и маневрите на войските на НАТО в Полша показват , че алиансът се готви за война на източния фланг.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин отговори на искането на ръководителя на Беларус Александър Лукашенко да отразява действията на Запада и да модернизира беларуските самолети, така че да могат да носят ядрени заряди.

 

 

Превод: ПИ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа