Лавров: Срещата в Мадрид доказа, че НАТО очаква безусловно подчинение от всички държави

Лавров: Срещата в Мадрид доказа, че НАТО очаква безусловно подчинение от всички държави
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

Срещата на върха на НАТО в Мадрид за пореден път показа, че страните членки на НАТО очакват безусловно подчинение на тяхната воля от всички държави, каза руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция с беларуския си колега Владимир Макей.
"Вярвам, че за всички е очевидно какво очакват. Те не се свенят да говорят за това и го казаха още веднъж вчера по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Очакват от всички държави безусловно подчинение на тяхната воля, което отразява техните егоистични интереси – преди всичко интересите на САЩ", каза Лавров.
Той подчерта „Съвременна Европа, в лицето на ЕС, губи своята независимост или онези белези на независимост, които е имала, и изцяло се подчинява на позициите, наложени от САЩ. Включително в областта на икономическите санкции, чрез отхвърляне на руския внос и чрез разрушаване на логистични и финансови вериги, чието създаване отне десетилетия", добави Лавров.
„Ако разгледаме съществуващия списък със санкции – това е интересен анализ, препоръчвам да го направите – ако сравните санкциите, наложени на Русия и Беларус от европейските държави, и тези, наложени от САЩ - САЩ в общи линии се опитват да са по-леки към себе си и да не са много активни в областите, които ще навредят сериозно на икономиката им. Все пак те също получават негативен ефект от действията си, но Европа страда много повече", каза външният министър..
Според Лавров " Вашингтон се стреми не само да отслаби Русия, но и да отслаби ЕС като конкурент на САЩ".

Станете почитател на Класа