Най-накрая газът става геополитическо оръжие на Русия

Най-накрая газът става геополитическо оръжие на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.07.2022
  • Share:

Досега повечето от оценките на наблюдатели, които анализират перспективите за конфронтация между Русия и Запада, се сближиха в един момент. А именно, че Русия, която инициира военната операция, и Украйна като територия, на която се водят военни действия, ще пострадат несравнимо повече от Европейския съюз, който пое по-голямата част от тежестта, свързана с ефекта на бумеранг на санкциите.

Тези оценки дори се потвърждават от цифри: според различни оценки спадът на руския БВП може да бъде или 8-9%, или 3-5%. Спадът на БВП на Украйна е много по-голям - 40-45%. Но БВП на еврозоната, според последните прогнози на „Барклис“, въпреки всичко трябва да нарасне с 2,8% тази година и да се забави до 0,5% през 2023 г. Забавянето на темповете на растеж може да показва предстояща рецесия, но все пак, както виждаме, не говорим за отрицателни стойности.

Картината се промени драстично, когато „Газпром“ значително ограничи доставките на газ през „Северен поток-1“ (поради проблеми с газопомпените агрегати на „Сименс“, които се ремонтират в Канада). Сега ЕС се опитва да разреши въпроса за връщането на това оборудване на Русия, въпреки канадските санкции. Независимо дали ще бъде върнато или не, в Брюксел сериозно се чудят дали доставките на газ ще бъдат възстановени в същите обеми, или обратното - ще бъдат напълно спрени. Посочва се дори датата на вероятното спиране на изпомпването - 1 юли. В Германия вече е въведен вторият етап от аварийния план в случай на проблеми в газовия сектор. Третият етап вече включва ръчно разпределение на ограничен ресурс с фокус върху социалната сфера.

На този фон се промени и оценката на перспективите на най-голямата икономика в еврозоната. Изданието „Билд“, позовавайки се на проучване на Асоциацията на баварския бизнес, съобщава: внезапното спиране на доставките на руски газ ще доведе до спад на германската икономика с 12,5% и загуба на 5,6 милиона работни места. Тези оценки все още са много далеч от вероятния мащаб на спада на украинския БВП. Но те вече надхвърлят – и то значително – дори песимистичните прогнози за свиването на руската икономика.

Дешифрирайки смислено цифрата за падащия БВП, „Билд“ пише, че германските индустрии, засегнати от съкращаването на доставките на газ, включително стъкларската, металургичната и хранително-вкусовата промишленост, ще претърпят загуби от около 50 милиарда евро. Загубите ще бъдат многократно по-големи, като се вземат предвид косвените загуби, дължащи се на прекъсване на производствените и веригите за доставки в други индустрии, изпълнени със загуба от над 140 милиарда евро.

Според Евростат годишната инфлация в 19 страни от еврозоната достигна 8,1% през май. Цифрата, която не е впечатляваща за обикновените хора в постсъветските страни, обаче е рекордна за последните десетилетия. В същото време потребителската инфлация може да не отразява реалния потенциал за растеж на цените. За разлика от индустриалната инфлация, която реагира по-бързо на негативните фактори в икономиката, потребителската инфлация се отразява в стандартни показатели с известно закъснение. Така през април, според същия Евростат, индустриалната инфлация в ЕС постави абсолютен рекорд в цялата история на наблюденията, достигайки 37,2% на годишна база. В рамките на няколко месеца именно тази стойност може да доведе до повишаване на потребителските цени, което е важно за гражданите на ЕС.

Ако изчисленията на Асоциацията на баварския бизнес са верни, тогава дълбочината на рецесията на германската икономика може да се превърне в проблем за стабилността на целия Европейски съюз. Но защо Берлин изобщо смяташе, че Москва може би се стреми към пълно спиране на доставките? И тук ни помагат резултатите от последната среща на върха на Г-7, на която беше обсъден въпросът за въвеждане на пределни цени на газа от Руската федерация. Под претекст за ограничаване на печалбата, която Русия получава от износа на енергийни ресурси, а всъщност - за намаляване на цените, които се формират по отношение на борсовите котировки на самия ЕС - и се планира въвеждането на такъв ценови таван.

Това е случай, когато очите се страхуват, но ръцете работят. Очевидно Брюксел все още няма разбиране как Русия може да реагира на въвеждането на принудително намаление на цените. Споровете между Русия и Украйна за цената на газа в края на далечната 2008 г. в крайна сметка доведоха до блокиране на транзита за няколко дни и сътресения в ЕС. В същото време нивото на напрежение в спора тогава беше несравнимо с нивото на конфронтация между Европейския съюз и Русия сега.

Сега страните вероятно се опитват да разберат къде се намира границата, отвъд която доставките на газ за ЕС, предвид нивото на геополитическа конфронтация, ще станат неизгодни за Москва. По-специално, като се вземе предвид курсът, предприет от Европейския съюз за пълен отказ от енергийни източници от Русия. Руският газ, за който Западът говори като за геополитическо оръжие от началото на 2000-те, най-накрая се превърна в такова.

 

 

 

Глеб Простаков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа