НАТО загрижено от заплахата от Китай за световния ред

НАТО загрижено от заплахата от Китай за световния ред
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.07.2022
  • Share:

Китай не е противник, но представя сериозни предизвикателства, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, след като алиансът се съгласи за първи път да включи заплахите от Пекин, в плана, насочващ бъдещата му стратегия.
„Сега сме изправени пред ера на стратегическа конкуренция. Китай значително нараства своите сили, включително в областта на ядрените оръжия, тормозейки съседите си, включително Тайван. Китай не е наш противник, но трябва да сме наясно със сериозните предизвикателства, които представя". каза Столтенберг.
Последният план на алианса - или стратегическа концепция - беше договорен през 2010 г. и не спомена Китай. Новият гласи, че политиките на Китай предизвикват интересите, сигурността и ценностите на НАТО
„Злонамерените хибридни и кибер операции на Китайската народна република и нейната конфронтационна реторика и дезинформация са насочени към съюзниците и вредят на сигурността на алианса. Задълбочава се партньорството с Русия в техните споделени опити да подкопаят базираните на правила международен ред, включително в космическите, кибернетичните и морските области", се казва в стратегическата концепция.
НАТО предупреждава „Китайското правителство бързо разширява ядрения си капацитет, без да увеличава прозрачността или да се ангажира добросъвестно в контрола на въоръженията и използва икономически лост за създаване на стратегически зависимости и засилване на влиянието си".
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обвини Пекин в „подкопаване на базирания на правила световен ред, за който вярваме, че сме помогнали за изграждането. Ако Китай го оспорва по един или друг начин, ние ще се противопоставим на това", каза той.
Австралийският премиер Антъни Албанезе, присъстващ на първата си среща на върха на НАТО в Мадрид, предупреди, че укрепването на отношенията между Пекин и Москва представлява риск за всички демократични нации. „Точно както Русия се стреми да пресъздаде руска или съветска империя, китайското правителство търси приятели, независимо дали чрез икономическа подкрепа за изграждане на съюзи за подкопаване на това, което исторически е било западният съюз на места като Индо-Тихоокеанския регион", той каза на срещата на върха.
Австралия, Южна Корея, Япония и Нова Зеландия бяха поканени на срещата на върха в Мадрид, за да се постави по-голям акцент върху Индо-Тихоокеанския регион. Целта бе да издигне региона като втори театър на стратегическо съревнование с членове на НАТО.
Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан отговори, като каза, че НАТО трябва да спре „опитите за започване на нова студена война. Спрете да се опитвате да объркате Азия и света, след като объркахте Европа. Това, което трябва да направите, е да се откажете от начина си на Студена война, игрите с нулева сума и да спрете да правите неща, които създават врагове".

Станете почитател на Класа