Пробив в Сената разчиства пътя за затягане на американските закони за оръжията

Пробив в Сената разчиства пътя за затягане на американските закони за оръжията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.06.2022
  • Share:

Сенатът на САЩ одобри двупартийния законопроект за насилието с оръжие, който изглеждаше немислим само преди месец, разчиствайки пътя за окончателно одобрение от Конгреса на това, което ще бъде най-обширният отговор на законодателите на масовите стрелби от десетилетия.
След години на процедурни забавяния на Републиканските сенатори, които дерайлираха усилията на демократите за ограничаване на огнестрелните оръжия, демократите и някои републиканци решиха, че бездействието на Конгреса е несъстоятелно след събитията от миналия месец в Ню Йорк и Тексас. Отне седмици разговори при закрити врати, но група сенатори от двете партии се появиха в четвъртък с компромис, въплъщаващ постепенно, но въздействащо движение за ограничаване на кръвопролитията, които редовно шокират нацията.
Мярката от 13 милиарда долара ще засили проверките на най-младите купувачи на оръжие, ще предпази огнестрелните оръжия от нарушители на домашно насилие и ще помогне на щатите да въведат закони с червен флаг, които улесняват властите да изземат оръжия от хора, преценени като опасни. Той също така ще финансира местни програми за училищна безопасност, психично здраве и превенция на насилието.
Пакетът е далеч от по-строгите ограничения за оръжия, които демократите са търсили от години, включително забрани на оръжията от щурмовия тип и магазините за боеприпаси с голям капацитет, използвани при убийствата в Бъфало, Ню Йорк и Увалде, Тексас. И все пак споразумението позволи на лидерите на двете партии да обявят победа и да демонстрират на избирателите, че знаят как да правят компромис и да накарат правителството да работи, като същевременно оставят място за всяка страна да се обърне към основните си привърженици.
„Това не е лек за всички начини, по които насилието с оръжие засяга нашата нация. Но това е отдавна закъсняла стъпка в правилната посока. Приемането на този законопроект за безопасност на оръжията е наистина важно и ще спаси животи", каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър, чиято партия си е поставила за цел от десетилетия реформата на оръжията.
Лидерът на малцинството в Сената, Мич Макконъл, в кимване към втората поправка за правото да се носи оръжие, каза: „Американският народ иска конституционните му права да бъдат защитени и децата му да бъдат в безопасност в училище. Те искат и двете неща наведнъж и точно това ще постигне законопроектът на Сената".
Законопроектът ще направи достъпни местните документи за непълнолетни на хора на възраст от 18 до 20 години по време на задължителните федерални проверки, когато се опитват да си купят оръжие. Тези прегледи, които понастоящем са ограничени до три дни, ще продължат до максимум 10 дни, за да дадат време на федералните и местните служители да търсят записи.
На хората, осъдени за домашно насилие, които са настоящи или бивши романтични партньори на жертвата, ще бъде забранено да придобиват огнестрелно оръжие, затваряйки така наречената „вратичка за гадже".Тази забрана понастоящем важи само за хора, които са женени, живеят с или са имали деца с жертвата. Компромисният законопроект ще разшири това и за тези, за които се смята, че са имали „продължителна сериозна връзка".
Денят се оказа горчив за привържениците на ограничаването на насилието с оръжие. Подчертавайки трайната сила на консервативното влияние, Върховния съд с издаде решение, разширяващо правото на американците да носят оръжие публично. Съдиите отмениха закон в Ню Йорк, който изискваше хората да докажат нуждата от носене на оръжие, преди да получат лиценз за това.

Станете почитател на Класа