Ключови точки от Пекинската декларация от 14-та среща на върха на БРИКС

Ключови точки от Пекинската декларация от 14-та среща на върха на БРИКС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.06.2022
  • Share:

Държавите от БРИКС подкрепят преговорите между Москва и Киев, както и усилията на ООН и Червения кръст в Украйна, се казва в Пекинската декларация от 14-ата среща на върха на БРИКС. Лидерите подчертаха придържането си към суверенитета и териториалната цялост на всички страни, застъпиха се за свят без ядрени оръжия и призоваха „развитите страни да упражняват отговорна икономическа политика, като същевременно управляват политиката". Ето основните точки на документа.
"Обсъдихме ситуацията в Украйна и припомняме нашите национални позиции, изразени на съответните форуми на ООН. Ние подкрепяме преговорите между Русия и Украйна", се казва в декларацията.
Държавите от БРИКС потвърдиха отново своето „зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави, подчертават ангажимента за мирно разрешаване на различията и споровете и своя твърд ангажимент за ядрено разоръжаване".
БРИКС се надява на успех на преговорите за възстановяване на ядрената сделка с Иран и подкрепя двустранните и многостранните преговори за разрешаване на "всички въпроси, свързани с Корейския полуостров, включително пълната му денуклеаризация".
Асоциацията продължава да се застъпва за "цялостна реформа на ООН, включително на нейния Съвет за сигурност", за да се увеличи представителството на развиващите се страни, така че да може да отговори адекватно на глобалните предизвикателства. Тя също така призовава за запазване и укрепване на системата за контрол на въоръженията".
„Небалансираното възстановяване след пандемията утежнява неравенството в целия свят, глобалният импулс на растеж е отслабнал и икономическите перспективи са намалели", се казва в декларацията.
„Ние настояваме големите развити страни да приемат отговорни икономически политики, като същевременно управляват политиката, за да избегнат тежки въздействия върху развиващите се страни", казаха лидерите на БРИКС, като призоваха „многостранните финансови институции и международни организации да играят конструктивна роля в изграждането на глобален консенсус по икономическите политики и предотвратяване на системни рискове от икономически сривове и финансова фрагментация."
Лидерите посочиха, че страните от БРИКС произвеждат около една трета от всички храни в света и отбелязаха "стратегическото значение" на селскостопанските суровини, включително, наред с другото, торовете, за осигуряване на глобалната продоволствена сигурност. В документа не се споменава пряко проблема с хранителната криза.
Петимата лидери признаха „важността на укрепването на механизма на споразумението за условни резерви (CRA), който допринася за укрепването на глобалната мрежа за финансова сигурност и допълва съществуващите международни парични и финансови споразумения и приветстваха по-нататъшното сътрудничество на централните банки по пътя на плащанията".
"Развитите страни имат исторически отговорности за глобалното изменение на климата и трябва да поемат водещата роля в увеличаването на действията за смекчаване", се казва в декларацията.
БРИКС се противопоставя на „зелените" търговски бариери: всички мерки, предприети за справяне с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, трябва да бъдат проектирани, приети и приложени в пълно съответствие със споразуменията на СТО и не трябва да представляват средство за произволна или неоправдана дискриминация или прикрито ограничение относно международната търговия и не трябва да създава ненужни пречки пред международната търговия.
Лидерите подчертаха необходимостта от създаване на комплексна система за ранно предупреждение за епидемични рискове в рамките на асоциацията и подчертаха, че страните членки трябва да бъдат по-добре подготвени за бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването.
Асоциацията също така се застъпи за „справедливо разпределение на ваксините и призова международни агенции и благотворителни организации да закупят ваксини и бустери от производители в развиващите се страни, включително в Африка, за да се гарантира, че производствените възможности, които се развиват, се запазват".

Станете почитател на Класа