Русия е изпълнена с решимост относно ситуацията в Калининград

Русия е изпълнена с решимост относно ситуацията в Калининград
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.06.2022
  • Share:

Москва е изпълнена с решимост относно транспортната блокада на Калининград, но няма да бърза да взема решения, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
„Няма нужда да бързаме тук, но в същото време сме изпълнени с решителност. Ще отнеме известно време, преди да бъдат взети определени решения." каза той, коментирайки ситуацията.
„Русия е абсолютно права по въпроса за Калининград, страната анализира ситуацията и предава позицията си относно транзитната блокада на анклава на своите опоненти", каза той.
"Ние анализираме тази ситуация по най-сериозен начин. Чрез Министерството на външните работи предаваме нашата позиция на нашите опоненти. За съжаление те вече не са наши партньори, сега са наши опоненти. В тази ситуация сме напълно прави." каза той.
На въпрос дали трябва да се очакват ответни мерки след доклада на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев до руския президент Владимир Путин, служителят отговори: „Имаме нужда от време, за да анализираме ситуацията. Вярвам, че и нашите опоненти се нуждаят от това", добави той.
Кремъл не изключва възможността Литва да отмени ограниченията си за транзит до балтийския анклав на Русия, но се готви за по-лошо, каза той. "Нека не изключваме нищо. Да се надяваме на по-доброто и да се подготвим за по-лошото. И точно това правим сега", каза той.
Литва наложи ограничения върху железопътния транзит на някои стоки от Русия до региона от 18 юни поради санкциите на ЕС. По-късно Калининград потвърди, че ограниченията важат и за товарните превози на камиони.
Русия казва, че този ход е нелегитимен, тъй като нарушава споразуменията, с които страната се ангажира при присъединяването си към ЕС. Вилнюс и Европейският съюз настояват, че само налагат режима на санкциите.
Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев посети Калининградска област на 21 юни. Посещението беше планирано доста предварително, но транспортната блокада беше сред въпросите, обсъдени на среща за национална сигурност с негово присъствие. Според по-ранни съобщения Патрушев ще направи доклад на Путин за резултата от посещението си.

Станете почитател на Класа