Обединеното кралство е под натиск за санкции срещу Александър Лебедев

Обединеното кралство е под натиск за санкции срещу  Александър Лебедев
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.05.2022
  • Share:

Британското правителство е под натиск да наложи санкции на Александър Лебедев, след като Канада се насочи към бившия агент на КГБ в нова вълна от ограничения срещу режима на Владимир Путин. Руският бизнесмен милиардер, който преди малко повече от десетилетие купи британските вестници Evening Standard и Independent, беше посочен в последните санкции на Отава, обявени в петък.


Джеймс Еманюел Уанки, говорител на Global Affairs Canada, потвърди пред Guardian в събота, че Александър Евгениевич Лебедев, роден през 1959 г., е в списъка със санкции на Канада срещу Русия. Ограниченията включват и забрана за внос на руска водка, диаманти и хайвер. Канадското правителство заяви, че „забраната за търговия с луксозни стоки и добавянето на 14 олигарси и сътрудници на Путин са в съответствие с подобни мерки, наложени от съюзници като САЩ и ЕС, и ще спомогнат за смекчаване на потенциала на руските олигарси да заобикалят ограниченията на други пазари на луксозни стоки".


Пакетът от санкции, обявен от външния министър на Канада Мелани Джоли, обхваща стоки на стойност 75,7 милиона долара през 2021 г. Той също така забранява износа на бижута, изкуство и кухненски прибори за Русия и ограничава износа на „стоки, които биха могли да бъдат използвани при производството и производството на оръжия".


Лейбъристите обвиниха правителството, че се бави с налагането на санкции на лицата, свързани с руския президент: „Лейбъристите са ясни, че всеки, който има връзки с КГБ, трябва да бъде изправен пред санкции. Консерваторите бяха толкова бавни и твърде меки в налагането на санкции срещу свързаните с Путин. Сега има изключително силен аргумент Александър Лебедев да бъде изправен пред санкции от Обединеното кралство и правителството трябва спешно да разгледа доказателствата. То допусна назначаването на сина на Александър Лебедев в Камарата на лордовете, въпреки опасенията на службите за сигурност. Това е поредният случай на министър-председател, който нарушава правилата, за да защити приятелите си", каза зам-лидерът Анджела Рейнър.


Според Globe and Mail, други фигури, които Канада наскоро подложи на санкции, включват Глеб Франк, водещ собственик на руска рибарска компания; баща му Сергей Франк, бивш министър на транспорта и бивш главен изпълнителен директор на руската корабна фирма Совкомфлот; и съпругата на Сергей Франк, Ксения Франк, дъщеря на Генадий Тимченко, олигарх и сътрудник на Путин. Давид Давидович, близък сътрудник на Роман Абрамович, който беше принуден да продаде футболен клуб Челси, след като беше поставен под санкции във Великобритания, също беше санкциониран.


Новата вълна от санкции дойде след приключването на преговорите между страните от Г-7 и премиера на Украйна Денис Шмихал в Германия.

Станете почитател на Класа