Алжирец подпалил синагогата във Франция

Алжирец подпалил синагогата във Франция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2024
  • Share:

Алжирец е нападателят, който подпали синагога и заплаши с нож полицията във френския нормандски град Руан в петък. Молбата му за убежище във Франция е била отхвърлена. Това съобщава "Ройтерс" в петък, като цитира официални лица.

Припомняме, че униформените застреляха нападателя. Нападението бе извършено в петък сутринта, но националността на подпалвача не бе разкрита веднага. Прокурорът Фредерик Тейе заяви, че полицаите са следвали правилната процедура.

"Въоръжен мъж по някакъв начин се качи в синагогата и хвърли предмет, нещо като коктейл "Молотов", в главната стая за молитви", каза кметът Николас Майер-Росиньол. Той добави, че никой друг не е пострадал.

Кметът на Руан заяви, че градът е "разтърсен и шокиран".

През 2016 г. областта беше потресена от атака, отговорност за която впоследствие бе поета от "Ислямска държава". Тогава свещеник беше убит с нож по време на служба в град Сент-Етиен-дю-Рувре, в южната част на градската агломерация на Руан.

Полицията е открила мъжа на покрива на синагогата с железен прът и кухненски нож, който го застрелял, когато се противопоставил на заповедите да спре.

Атаката срещу храма е последната антисемитска атака в страната. Франция, подобно на много страни в Европа, отчита огромен скок в антиеврейските действия след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и военния отговор на Израел в Газа.

Станете почитател на Класа