Делегациите на Русия и Украйна започнаха преговори

Делегациите на Русия и Украйна започнаха преговори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.03.2022
  • Share:

Лидерът на руската делегация Владимир Медински заяви, че украинската страна се е съгласила и пристигне в Беларус за провеждане на преговори между двете страни.


Медински посочи, че срещата се провежда в област Гомел и е избрано най-подходящото място, "където ще бъде гарантирана максимална сигурност за украинската страна".


От своя страна говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че преди да бъде постигнато споразумението, президентът на Беларус Александър Лукашенко е провел телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски. "След това президентът Лукашенко се обърна към руската страна и президента Путин, с молба да не оттегля руската делегация, тъй като бяха получени сигнали от украинска страна, изразяващи готовността си да дойдат на преговори в област Гомел", каза Песков. добавяйки, че "руската страна е напълно готова за преговори", съобщава РИА Новости.


Малко след това от кабинета на украинския президент съобщиха, че Зеленски и Лукашенко са се договорили украинската делегация да се срещне с руската страна "без предварителни условия" близо до река Припят.


„Александър Лукашенко пое отговорност, че по време на прехвърлянето, преговорите и връщането на украинската делегация всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще останат на земята", се казва в изявлението.


По-рано в неделя руската делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна и Медински каза, че Русия ще изчака до 15:00 ч. (беларуско местно време) за отговор от Украйна по въпроса. Украинската делегация пристигна в понеделник, защото реши да не влезе направо в Гомел, а през Полша, правейки огромен кръг.

Станете почитател на Класа