Сорос сравни украинския конфликт с обсадата на контролираната от нацисти Будапеща

Сорос сравни украинския конфликт с обсадата на контролираната от нацисти Будапеща
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.03.2022
  • Share:

Милиардерът инвеститор и политически донор Джордж Сорос изглежда неволно направи паралел между нацистите и съвременните украински военни, в публикация в блога си, в която сравни настоящия конфликт с обсадата от съветската армия на държаната от нацистите Будапеща през 1944 г.


В публикацията на уебсайта си в събота, Сорос призова света да „застане с Украйна, както те стоят с нас", преди да открие очевидни прилики между руските военни действия в Украйна и обсадата от съветските сили на Будапеща, тогава държана от нацистите.


„Смелите украинци сега са на фронтовата линия и рискуват живота си в атака, която ми напомня за обсадата на Будапеща през 1944 г. и обсадата на Сараево през 1993 г.", отбеляза милиардерът.


Съобщението се появи и в акаунта на Сорос в Twitter, но по-късно беше премахнато, след като някои от потребителите посочиха невероятните паралели. Публикацията в блога все още бе достъпна на сайта на Сорос в понеделник сутринта.


„Важно е както трансатлантическият алианс (Съединените щати, Канада, Европейския съюз и Обединеното кралство), така и другите нации да направят всичко по силите си, за да подкрепят Украйна по време на нейната екзистенциална заплаха", написа основателят на Фондация „Отворено общество" , обвинявайки руския президент Владимир Путин, че е наредил „директна атака срещу суверенитета на всички държави, които някога са били в Съветския съюз и извън него".


Будапеща от 1944 г., окупирана по това време от нацистките военни, бе обсадена от съветски войски в продължение на месеци на изтощителни битки от къща до къща. Сорос, тогава 14-годишен, по-късно заяви, че е успял да оцелее след нацистката окупация на своя град само защото семейството му е успяло да получи християнски документи за самоличност.


Миналата седмица Facebook отмени забраната си от 2019 г. за възхвала на крайнодесните паравоенни сили, които сега са вградени в украинската национална гвардия. Гигантът на социалните мрежи обаче заяви, че на батальона все още ще бъде забранено да публикува във Facebook.

Станете почитател на Класа