Северна Корея: Последното изстрелване бе тест на нов сателит, а не на балистична ракета

Северна Корея: Последното  изстрелване бе тест на нов сателит, а не на балистична ракета
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.03.2022
  • Share:

В понеделник Северна Корея заяви, че изстрелването от неделя е съответствало на "важен тест за разработване на разузнавателен спътник", съобщи държавната информационна агенция KCNA.


„Целта на теста беше да се оценят характеристиките и прецизността на работата на фотографската система с висока разделителна способност, системата за предаване на данни и устройствата за контрол на надморската височина на спътника. В него участваха Националната администрация за аерокосмическо развитие и Академията на отбранителните науки."


В деня на теста южнокорейските и японските военни съобщиха, че Северна Корея е изстреляла ракета в Японско море. От Министерството на отбраната на Япония казаха, че очевидно става дума за балистична ракета, която е паднала извън изключителната икономическа зона на страната, след като е прелетяла около 300 километра и е достигнала височина от 600 километра.


Съветът за сигурност на Южна Корея свика извънредна сесия, изразявайки „дълбоко съжаление за изстрелването на Пхенян".


Изстрелването бе осмият тест на Северна Корея от началото на годината, включително този на балистична ракета със среден обсег, който се проведе на 30 януари.


На Северна Корея е строго забранено да провежда изпитания на балистични ракети съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, който наложи икономически санкции на Пхенян за подобни дейности.

Станете почитател на Класа