SRF: Отношенията между Русия и Китай са много добри - но това е брак по сметка

SRF: Отношенията между Русия и Китай са много добри - но това е брак по сметка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.03.2022
  • Share:

Като цяло Русия и Китай имат много добри отношения, но те не бива да се надценяват, пише SRF, позовавайки се на мнението на синолога Симоне Грано. Според нея Китай не иска да разваля отношенията си нито с Русия, нито със Запада.

 

„Двама братя по дух“ така често се възприемат отношенията между Китай и Русия, пише SRF. Руският президент Владимир Путин наскоро присъства на Олимпийските игри в Пекин като почетен гост, където се срещна с китайския президент Си Дзинпин.

 

Въпреки това, по мнението на Симоне Грано, синолог от университета в Цюрих, китайско-руското приятелство не бива да се надценява. „Като цяло Русия и Китай имат много добри отношения. Всичко това обаче е брак по сметка “, цитира изданието Грано. Експертът отбелязва, че досега Китай се е ограничавал до директни критики към САЩ и НАТО, но не е критикувал Украйна.

 

 

Както отбелязва Грано, Китай не иска да разваля отношенията си нито с Русия, нито със Запада. Причината е в много тесните икономически връзки с ЕС и САЩ. Друг важен аспект е страхът на Пекин, че провинции като Тибет или Синдзян ще вземат пример от Източна Украйна и ще се опитат да се отделят от Китай. Освен това Китай се опасява, че събитията в Украйна ще създадат прецедент, който ще доведе страните по света до идеята за признаване на Тайван.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа