Изстреляни от Беларус ракети „Искандер“ поразиха летище в Житомир в Северна Украйна

Изстреляни от Беларус ракети „Искандер“ поразиха летище в Житомир в Северна Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.02.2022
  • Share:

Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, по-рано заяви, че ракетите "Искандер" са били изстреляни към Украйна от Беларус около 17:00 ч. местно време

 

 

 

Изстреляните днес от Беларус ракети "Искандер" са поразили летище в Житомир в Северна Украйна в неделя, съобщи съветник на вътрешния министър на Украйна, цитиран от Ройтерс и БТА.

Украински и руски официални лица трябва да се срещнат за разговори на място на границата на Беларус с Украйна, съобщи по-рано канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, по-рано заяви, че ракетите "Искандер" са били изстреляни към Украйна от Беларус около 17:00 ч. местно време.

 

https://epicenter.bg/images/news/42016/thumbs/main_1460135676.jpg

Ракетната система "Искандер" може да носи ядрени бойни глави

Ракетната система „Искандер“, която в класификациите на НАТО е наречена "SS-26 Stone", замества съветските ракети "Скъд". Установката съдържа две управляеми ракети с обхват до 500 км, които могат да пренасят конвенционална или ядрена бойна глава.

През 2016 г. Русия разположи комплекси "Искандер-М" в Калининградска област. Така на практика в обсега на на ракетите влизат териториите на цяла Източна Европа, включително Берлин, Варшава и други столици.

Оперативно-тактическият комплекс "Искандер“ е мобилен. В рамките на плана за бойна подготовка, подразделенията на ракетните войски целогодишно извършват маршова подготовка, преодолявайки значителни разстояния по територията Руската Федерация с различни способи - въздушни, морски и пехотни, съобщиха през 2016 г. от руското Министерство на отбраната.

 

 

 

Станете почитател на Класа