EK: В Украйна има война - не „специални операции“

EK: В Украйна има война - не „специални операции“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.02.2022
  • Share:

В Украйна има война, а не „специални операции“, заяви в Twitter комисарят по вътрешния пазар на Европейската комисия Тиери Бретон.

 

„Руската пропаганда не е добре дошла в Европа“, поясни още комисарят. По думите му няколко медийни регулатора в ЕС (Полша, Латвия, Литва, Германия) са предприели смели стъпки, за да забранят Russia Today. Според Бретон и други трябва да ги последват, а комисарят е в контакт с ERGA - групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги, за координиран и силен отговор.

 

Припомняме, че преди дни министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че не бива „да бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна", след като по-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна.

 

„Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин, и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно. Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията, каза дни по-късно Янев на въпрос защо не е използвал думата война.

 

Междувременно в неделя председателят на парламента Никола Минчев заяви, че страната няма да заема балансирана позиция за Русия.

 

„България вече няма да се опитва да заеме някаква по-балансирана позиция, каквато имаше в предишни години при спорове между Запада и Русия. Интересът на България е Западът. В случая западът е солидарен с Украйна - такива сме и ние", каза той в интервю за Нова телевизия.

 

Той коментира и темата с Янев, пояснявайки, че неговата оставка не е на дневен ред в парламента. „Официално такова искане не е внесено и едва ли ще се внесе, защото би разклатило коалицията“, каза той. „Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос", каза Минчев.

 

 

Станете почитател на Класа