Мета изпрати съобщение до „обикновените руснаци“

Мета изпрати съобщение до „обикновените руснаци“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.02.2022
  • Share:

Вицепрезидентът на Мета по глобалните въпроси, Ник Клег, каза в петък, че неговата компания иска „руснаците да използват Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp, за да накарат гласовете им да бъдат чути, докато се организират за действие". По-рано регулаторите в Москва ограничиха достъпа до Facebook заради цензурата на компанията спрямо руските медии.


„Обикновените руснаци използват нашите приложения, за да изразят себе си и да се организират за действие. Искаме те да продължат да чуват гласовете си, да споделят случващото се и да се организират чрез Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger", написа Клег.


Според Клег, руските власти в четвъртък наредили на Meta да „спрат независимата проверка на фактите и етикетирането на съдържание, публикувано във Facebook от четири руски новинарски издания, и ограничили достъпа до приложенията на Meta, когато компанията отказала.


Регулаторът Роскомнадзор обаче обвини технологичния гигант, че е цензурирал руските медии около 23 пъти от октомври 2020 г. в нарушение на руското законодателство. Когато Facebook отказа да премахне ограниченията за етикетиране и търсене на четирите издания - телевизионния канал "Звезда", информационната агенция РИА Новости, Lenta.ru и Gazeta.ru - Роскомнадзор предприе действия за забавяне на трафика към Facebook.


Не е ясно дали Роскомнадзор възнамерява по подобен начин да ограничи трафика към другите приложения на Meta, а изявлението на регулаторния орган не уточнява перспективата.


Руската главна прокуратура реагира на действията на Facebook, като обяви, че смята социалната мрежа за нарушаваща правото на гражданите на Русия на свобода на информацията. „Фейсбук неправомерно е ограничил достъпа до социално значима информация чрез дискриминационни действия срещу руските медии", се казва в съобщението.


Изявлението на Клег не изяснява какъв вид е „действието", на което той се надява да организират руснаците на платформите на Мета, въпреки че може да има предвид антивоенните протести, наблюдавани през последните дни в Москва и други руски градове.

Станете почитател на Класа