На глобалистите не им е до Русия. Защо отстъпи Байдън!?

На глобалистите не им е до Русия. Защо отстъпи Байдън!?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

Вчера Байдън обяви нови санкции срещу Русия. Ако говорим накратко, то не видяхме нищо съществено.

 

 

Но сега е важно да отговорим на въпроса защо реакцията на глобалистите е толкова, меко казано, сдържана? По-точно защо на практика няма такава.

 

Разбира се, когато говорим за Байдън, имаме предвид сборния образ на глобалистите. И по-конкретно умерените глобалисти, представляващи финансовата общност. Радикалната част се премести в Лондон, но не разполага с толкова мощни ресурси (не само финансови) като умерените.

 

И така, тези умерени глобалисти с устата на Байдън всъщност подписаха своята безпомощност. Но защо се случи това? Къде са страховитите американци?

 

Отговорът е прост: няма ги. Това се разбира добре в Кремъл. А Доналд Тръмп днес каза, че решението на Путин да признае ЛНР и ДНР е „брилянтно“. Точно защото Путин е наясно, че няма да има последствия, че е дошло времето.

 

В момента глобалистите могат да се разделят на два лагера с резерви. Това са условно Вашингтон (умерен) и Лондон (радикален). Както писахме по-горе, ресурсите са концентрирани при умерените.

 

 

Въпреки това те са умерени по отношение на Русия именно защото не виждат у нас ясна заплаха за еднополюсния свят. Китай може да унищожи системата от Бретън Уудс, която е в основата на сегашния глобалистки световен ред. Русия в най-добрия случай може да играе поддържаща роля. Ето защо усилията на администрацията на Байдън през 2021 г. бяха насочени към предотвратяване на съюза на Русия и Китай. Те се опитаха да въвлекат страната ни в зелената програма, насочена срещу Китай.

 

Но не се получи.

 

Тогава умерените глобалисти решиха да окажат натиск върху Кремъл чрез Украйна. Но ръководството на страната ни действаше решително, без да се поддаде на техните условия. И освен това то използва този натиск в своя полза, признавайки ДНР и ЛНР.

И тук глобалистите отстъпиха. За разлика от радикалите, умерените се ръководят от прагматични съображения, а не от емоции. Те нямат нужда да се замесват в открита конфронтация с Русия, която засега не представлява заплаха за тях. А по-нататъшното изостряне може да доведе до появата на руски ракети в Куба, Венецуела и Никарагуа. Тогава вече, освен икономическата заплаха (Китай), глобалистите ще се изправят пред военна. Искат ли го? Разбира се, че не.

 

Обявяването на "строги" санкции не им е изгодно от друга гледна точка. Колкото по-строги са санкциите, толкова повече влияние губят системните либерали, защото естествено изчезва нуждата от прозападна шеста колона. И, разбира се, строгите санкции ще тласнат още повече Русия към Китай.

 

Затова сега, въпреки решителните стъпки на Путин за признаване на ДНР и ЛНР, глобалистите избраха следната тактика. Вчерашните санкции са формалност. Те обаче заплашиха, че ако Русия продължи, ще бъдат наложени по-строги санкции. Те дори посочиха кои ще пострадат: “Сбербанк”, ВТБ, СУИФТ, петрола и газа.

 

Но това е блъф. Залозите са твърде високи. Загубата дори на Новоросия от глобалистите не променя по никакъв начин тяхната позиция. За да имат лост за натиск върху Русия, е достатъчно да контролират Западна Украйна, да не говорим за територията от Лвов до Киев, чието освобождаване сега е невъзможно.

 

Но стратегически строги санкции срещу Русия представляват пряка заплаха за глобалисткия световен ред, както писахме по-горе. Да, Русия ще се сблъска със сериозни проблеми. Но, първо, те няма да бъдат фатални за страната ни, и второ, те напълно ще променят подредбата на световната сцена и само ще ускорят процеса на разпадане на еднополюсния свят.

 

В заключение бих искал да отбележа следното. За първи път от много десетилетия напредваме геополитически. Ако по-рано реагирахме на непрекъснато възникващи заплахи, с които бяхме „тормозени“, сега поне в постсъветското пространство грабнахме инициативата. Сега глобалистите са в отбрана. Дори преди година беше трудно да си представим това.

 

 

 

Константин Двинский, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа