Норвегия прогнозира резултата от излизане на Англия от ЕС

Министърът на Норвегия за Европейското икономическо пространство (ЕИП) и въпросите на Европейския съюз, Видар Хелгесен каза, че евентуалното напускане на ЕС от Англия може да има сериозни последици за икономическата политика и сигурността както на страната, така и на ЕС.
Според "The Guardian", преди посещението си в Лондон, Хелгесен е казал, че за неговата страна, която не е член на ЕС, често е трудно да влияе на европейските икономически норми, засягащи Норвегия, една от най-богатите страни в Европа.
Междувременно британските евроскептици твърдят, че норвежкият опит е доказателство как една държава извън ЕС може да просперира и да се възползва от предимствата на единния пазар като част от Европейското икономическо пространство.
"Ние сме напълно интегрирани в единния пазар на ЕС като членове на ЕИП, но това, което нямаме, е правото на глас относно правилата, които се включват в нашия закон, след като бъдат приети от Съвета на министрите," каза министърът и обясни, че понякога Брюксел прави неприятни изненади, които не могат да се предскажат на норвежците, каквито би могъл да очаква също и Лондон.
"Самите британци трябва да вземат решение [за потенциалното си излизане от ЕС], но аз не мисля, че прилагането на норвежкия модел е идеално" каза Хелгесен, като добави, че извън ЕС ще бъде трудно не само за Великобритания, но също така ще бъде отрицателно за Европа, както по отношение на икономическата политика, така и за и сигурността.

Станете почитател на Класа