Най-малката сграда е голяма работа

Градските апартаменти стават все по-малки, но един "дом" във Варшава, Полша, разширява границите на човешките представи.
Идеята е замислена от полския архитект Якуб Счестни, когато преди около шест години той забелязва тясна "привлекателна въздушна възглавница" между две сгради. Мястото е един от тези пропуски в градовете, които остават неоползотворени - освен за натрупване на боклук.
Счестни преодолява немалко препятствия, но получава разрешение за застрояване на имота и избира немска строителна фирма за реализацията на проекта си.Строителството завършва през 2012 г., а закона в страната го описва като арт инсталация. Един писател, гостувал в къщата, потвърждава, че това е напълно функционален дом, който в най-широката си част е само 120 см.
Двуетажната къща от луминий и пластмаса изпълва тясното пространство между предвоенна къща и модерен жилищен блок в центъра на Варшава. Метални и алуминиеви тръби придържат структурата на 3 метра над земята, а посетителят трябва да изкачи метална стълба и да се провре през тесен отвор, за да влезе в сградата. Партерът съдържа тоалетна и душ, кухненски бокс с мивка и шкафове, маса за двама и разтегателен диван. Метална стълба води към втория етаж, където има двойно легло, маса и стол.
Счестни казва, че сградата постига две цели: оползотворяване на празно градско пространство и свързване на трагедията на Варшава през войната, когато повече от половината град е разрушен, с модерните сгради от мирно време. Той посещава Варшава само два пъти в годината, така че и други наематели безплатно ще могат да поживеят в най-тесната сграда.

Станете почитател на Класа