Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.04.2024
  • Share:

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев е завел наказателно дело, с граждански иск за 100 000 лв. срещу режисьора Александър Морфов. То е по повод изказването му при получаването на наградата "Аскеер" за най-добър режисьор. Това съобщи във фейсбук профила си съпругата на Морфов - Рени Врангова. 

 

 

 

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела..., дело, заведено и от Десислава Атанасова като председател на ПП на ГЕРБ.

Дело-Шамар ??? Поръчки - бухалки???

Какво да очакваме още ??????

Произшествие с Чадър?", пише още Врангова.  

Александър Морфов миналата година получи "Аскеер" за най-добра режисура на "Антигона" в Плевенския театър и спектакълът бе определен за най-добро представление на сезона според академия "Аскеер". По време на церемонията в театър "Българска армия" излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви. Тогава той отбеляза, че настоящият "Аскеер" е пети за него, а останалите 4 са в Народния театър и каза: "Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор".

Припомняме, че през 2023 година Народният театър беше разтърсен от скандал между режисьора Александър Морфов и директорът Васил Василев. Морфов беше дисциплинарно уволнен, гилдията разделена, а спорът се пренесе в съда.

Скандалът Морфов започна още през 2022 г., когато режисьорът надраска „ДПС" и „Изчезвай" на вратата на завеждащата „Връзки с обществеността" в театъра - Велислава Кръстева. Преди да бъде назначена в Народния театър, Кръстева беше пиар на ДПС. След това Морфов надраска и кабинета на директора Васил Василев - „Официален офис на ДПС".

Директорът на Народния театър на свой ред разпореди да се извърши вътрешна проверка и да се снемат обяснения от „лицето Александър Морфов" и от свидетели на конфликта му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подаде жалба срещу режисьора. В нея твърдяла, че от септември 2022 г. е подложена на тормоз като към нея били отправяни „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари".

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде обяснения.

Трупата на Народния театър се раздели. Едни подкрепиха с подписка директора Василев, а други му поискаха оставката.

Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността" и „главен режисьор". В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

Уволнението на режисьора предизвика протест на актьори, които призоваха политиците и бизнесмените да не се месят в работата на културната институция. В първите редици на протеста бяха актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, които са и главни действащи лица в образуваните две дела в СРС.

Станете почитател на Класа