Доктор бие тревога: Само така ще опазите бебето си от коклюш

Доктор бие тревога: Само така ще опазите бебето си от коклюш
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2024
  • Share:

Само ваксина, поставена в последния триместър на бременните, е решението да няма смъртност от коклюш при новородените.

 

 

Ваксинираната майка предава антитела на бебето, които ще го пазят при евентуална среща със заразното заболяване, докато то навърши възрастта за ваксиниране срещу магарешката кашлица. Спешно се налага промяна в календара и работа в посока ваксинация на бременните. Пеленачетата до 2 месеца са най-уязвими.

Това заяви д-р Николай Христов пред "Труд". Лекарят припомни, че в България има една-единствена ваксина срещу коклюш - тя се казва "Бустрикс". Дозата е комбинирана срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Нея поставят като подсилваща защита в Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Дания, Румъния, Литва, Словения, Испания, Лихтенщайн. Тя е подходяща както за възрастни, така и за деца.

Ваксината струва между 30 и 35 лева в различните аптеки. Ако я няма налична в мрежата, може да си я поръчате на фармацевтите - тя ще бъде доставена в обекта до ден-два.

"Реимунизациите при пълнолетните са веднъж на 10 години, но те са само за тетанус и дифтерия. У нас слагаме българската ваксина "Тетадиф". В нея коклюшът обаче не е включен.

Проблемът тук е, че преди години минахме от старата "клетъчна" ваксина (българската ДТК), чиято коклюшна компонента даваше странични реакции, в сравнение с модерната вносна "ацелуларна" такава.

Държавата избра "Бустрикс" като конкретно търговско име. Тя е ОК и се понася доста леко, но сега лъсва фактът, че имунитетът срещу коклюш от нея ме е толкова траен.

Не осигурява доживотна защита от заболяването както старата, а само по-леко протичане. Тепърва учените глави ще я мислят новата схема. Но промени в календара вероятно ще има. И те ще струват много пари.

Защото както вчера проверих в документите си в кабинета - една доза ваксина "Тетадиф" струва 1,70 лв, а една доза "Бустрикс"  -22,70 лв, по памет", допълни д-р Христов. 

Лекарят открои и още един основен проблем - диагностицирането на коклюша. Изследването е скъпо и се прави само на частно с ПСР тест, а Здравната каса не го покрива. 

"Хората нямат пари, няма кой да плати от джоба си 60 лева за ПСР и си кашлят на воля без диагноза. Докато на общопрактикуващия лекар в един момент му светне да изпише "Кларитромицин" (антибиотик, бел. авт.) и нещата са до там.

Проблемът са бебетата, които още не са навършили възрастта за ваксина . Тепърва ще се борим за въвеждане на ваксинация за бременните, защото това е единственият начин да се защитят бебетата до 2 месеца", категоричен е лекарят.

 

Станете почитател на Класа