Зловещото знамение се повтори: Хванаха "Рибата на Страшния съд", а 30 часа по-късно десетки загинаха

Зловещото знамение се повтори: Хванаха "Рибата на Страшния съд", а 30 часа по-късно десетки загинаха
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2024
  • Share:

Риба на Страшния съд, за която се говори, че се появява само когато бедствието е близо, е уловена от рибар малко преди смъртоносното земетресение, което разтърси Тайван по-рано.

Рибата-гребло обикновено живее на дълбочина до 3300 фута (около 1 км), но японската легенда гласи, че тя се появява в плитки води, когато предстои сеизмично събитие.

Сега стана ясно, че рибата е уловена във Филипините малко преди съседен Тайван да се сблъска с най-силното земетресение от 25 години насам, пише Metro.co.uk.

Тя е уловена близо до остров Каланггаман, на около 900 мили (около 1450 км) южно от епицентъра, около 30 часа преди земетресението, уточнява Glasnews.bg.

Бренженг Кайон, чийто риболовен кораб MB Starlight е извършил улова, смята, че това не е случайно.

 



Той каза: "Според суеверията това е лошо предзнаменование. И това може да е знамение, защото Тайван беше разтърсен от земетресение.

"Преди не вярвах, но сега започнах да вярвам. Собственик съм на рибарската лодка и на борда ѝ имаше трима рибари. Екипажът не знаеше какъв е видът на рибата - виждаха я за първи път.

"Те трябваше да я хвърлят обратно, но аз ги спрях; казах им да я донесат на брега. Когато я видях, веднага я разпознах; и преди съм виждал риба, но не толкова голяма.", сподели той.

53-годишният Кайон разказа, че рибата е била дълга почти метър и половина и е тежала 15 кг. Но той не е съгласен по отношение на зловещата репутация на животното, която му е спечелила прозвището "рибата на Страшния съд".

 

 

Той каза: "Всичко, което се случва, е изцеление на нашата майка земя.

"Природното бедствие винаги е налице. Вярвам в Бог и това е причината да не се страхувам."

По данни на пожарната служба на острова земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер в Тайван е отнело живота на 13 души и е ранило над 1000.

Епицентърът му е бил на 11 мили южно от град Хуалиен, крайбрежно селище в източната част на острова.

Вярата в злокобното предсказание на рибата придобива нова популярност след земетресението и цунамито Тохоку през 2011 г., опустошили Япония.

През 2010 г. екологичният сеизмолог Кийоши Вадацуми изказва предположение, че легендата за това същество може да има научни основания. Той казва пред Japan Times: "Дълбоководните риби, живеещи близо до морското дъно, са по-чувствителни към движенията на активните разломи, отколкото тези, които са близо до повърхността на морето.

Въпреки това доклад от 2019 г. на Бюлетина на Сеизмологичното дружество на Америка не успява да установи връзка.

Авторите пишат: "От това изследване пространствено-времевата връзка между появата на дълбоководни риби и земетресенията почти не беше установена.

'Следователно този японски фолклор се счита за суеверие, което се дължи на илюзорна корелация между двете събития'.

 

Станете почитател на Класа