Бунтарките от "Пуси райът" отново дадоха глас на омразата си към Владимир Путин в Мюнхен

Бунтарките от "Пуси райът" отново дадоха глас на омразата си към Владимир Путин в Мюнхен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2024
  • Share:

Спонтанен пърформънс на руската арт пънк група "Пуси райът" в Пинакотеката на модерното изкуство в Мюнхен демонстрира презрението на момичетата към Владимир Путин, съобщи ДПА.

Членовете на групата използваха за сцена стълбището във фоайето на музея. В обичайния си провокативен стил трите жени обявиха руския президент за военнопрестъпник заради опустошителните атаки над Украйна, отбелязва изданието, цитирано от БТА. Те носеха плетени маски и призоваха за солидарност с народа на Украйна.

Досега в Пинакотеката не е имало подобни действия, но "Пуси райът" вече са правили такъв тип пърформънс на други места.

По време на изпълнението членовете на групата махнаха маските от лицата си. Жените носеха суичъри с надпис No Putin, No War ("Не на Путин, не на войната").

Артистът Флац, който присъстваше на пърформънса, е поканил групата в Мюнхен, където тя е изнесла спонтанен концерт в културния център "Банвертер тил". Флац е организирал посещението на "Пуси райът" в Мюнхен по повод ретроспективна изложба, посветена на неговото изкуство, представена в Пинакотеката. Той се запознава членовете на групата през 2021 г. по време на концерт в Дорнбирн, Австрия. Артистът подкрепя политическите възгледи на членовете на групата, които вече бяха осъдени на затвор, домашен арест и станах жертви на други репресии в Русия. "Това са няколко жени, които се осмеляват да се противопоставят в контекста на опасна политическа ситуация", коментира Флац.Групата "Пуси райът" е основана през 2011 г. и комбинира музиката си с критика, насочена към режима в Русия. През 2012 г. членовете на групата представиха пърформънс в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва, на който носеха флуоресциращи плетени маски за ски и протестираха срещу политиката на Кремъл. Впоследствие "Пуси райът" бяха арестувани.

Станете почитател на Класа