"Наемниците на Багдад: воини на милосърдието"

В "Наемниците на Багдад: воини на милосърдието" младият български документалист Михаил NO-MAD Кунчев разказва историята на двама ветерани от Британските специални сили, които се срещат очи в очи със смъртта в Ирак. Таз и Там са взривени почти по едно и също време, когато бронираните им коли детонират самоделни взривни устройства по време на мисия. Телата им оцеляват, но спомените, с които се завръщат при семействата си, продължават да ги дърпат към бездната и двамата са на прага на самоубийството. Посттравматичният им стрес се оказва мистерия за медицината и те, както и хиляди други ветерани, посягат към алкохола, наркотиците и алиенацията, за да се справят с демоните си. 
 
1acccv
 
Една вечер, буквално часове преди да сложи край на живота си, Там получава прозрение. Изведнъж той е убеден, че ако си купи кон, ще оцелее. Прави го още на следващия ден и приятелството, което получава, действително спасява душата му. Тогава двамата ветерани решават да вложат всичките си спестявания, време и отдаденост в създаването на ферма за коне, където да лекуват братята си по оръжие от ужасите на войната. 
 
След живот в разруха, те най-после намират покой в това да помагат на другите.   
 
Филмът е заснет във "Воинското ранчо" в Шотландия и включва уникални лични кадри на двамата воини от Ирак и Афганистан, включително моменти, в които техни другари са улучени от вражески куршуми, оказване на първа помощ на ранени, детониране на самоделни бомби из пустинята...
 
qannnbn
 
Това е вторият филм на Михаил, свързан с пътя на воина, след като "Контрактор: брат за брата", разказващ историята на български снайперист в Близкия изток, обиколи шест световни фестивала и събра над половин милион гледания в мрежите за видеосподеляне.
 
1ammmnmm
 
Световната премиера на "Наемниците на Багдад: воини на милосърдието" предстои в края на ноември, а той вече е в официалните селекции на шест фестивала, като междувременно е и единственият български документален филм от последните години, който официално покри критериите за качество и съдържание на най-престижния фестивал за независимо кино в света "Сънденс"

Станете почитател на Класа