Бебетата разбират правилата на физическия свят

Бебетата на едва няколкомесечна възраст разбират отлично основните правила на физическия свят, който ги заобикаля, показва изследване на учени от Масачузетския технологичен институт, цитирано от „Сайънс дейли“.
Дребосъците са наясно, че предметите не изчезват, когато затворят очи, както и че шарените играчки не могат да се телепортират от едно място на друго. Учените демонстрират, че децата могат да използват тези знания, за да стигат до изумително сложни очаквания за това как ще се развие непозната за тях ситуация. Освен това те са разработили изчислителен модел на бебешките познавателни способности, който много точно предсказва учудването на децата, когато дадено събитие нарушава техните концепции за физическия свят. Моделът изчислява възможността дадено събитие да се случи, като се имат предвид знанията за поведението на предметите, участващи в него.
В един от експериментите на 12-месечни деца били показани четири предмета – три сини и един червен – поставени в контейнер. След известно време, докато съдържанието на контейнера било скрито, един от предметите попадал извън контейнера. Ако сцената била скрита за кратко – по-малко от секунда – децата се учудвали, ако предметът, разположен най-далеч от изхода, се окажел извън контейнера. Ако скриването продължавало по-дълго – около две секунди – разстоянието до изхода ставало по-малко важно и децата се учудвали, само когато червеният предмет липсвал. Когато обаче времето, през което не виждали какво става, било средно дълго, децата обръщали внимание и на разстоянието до изхода, и на броя на предметите.
Изчислителният модел предсказвал точно поведението на децата при десетина различни сценарии. За първи път детските познавателни способности са описани с модел с такава количествена точност. Изследването показва, че бебетата разсъждават, като претеглят възможни сценарии и решават кой резултат ще е най-вероятен на базата на няколко физически принципа.

Станете почитател на Класа