25% от щастието ни зависи от способността да управляваме стреса

Усещането за щастие е обусловено 25% от умението на човека да се справи със стреса. Това съобщи на конференция на Асоциацията на психолозите в Лос Анджелис професорът от Харвардския университет Робърт Епщайн.
В изследването са участвали 3000 респонденти от САЩ и 29 други държави, които били помолени да попълнят онлайн анкета от 28 становища, на които е трябвало да се даде оценка, отбелязва „Тайм“. Имало е и въпрос за това доколко щастливи и успешни се чувстват хората в личния си и професионалния живот. Оказало се, че най-ефективният метод за управление на стреса е планирането. „Трябва да се борим със стреса още преди да ни е връхлетял, да планираме, а не да плуваме по течението. Това означава да си правим планове за деня, годината и живота с цел минимизиране на стреса“, заяви Епщайн.
Професорът предлага и други методи за управление на стреса – практикуването на йога, дихателни техники и медитация. При това Епщайн съветва те да се правят превантивно.“Това е способ за придобиване на „имунитет срещу стреса“, заявява ученият и препоръчва да се научим да дишаме с корема, тъй като по този начин се разпускат мускулите в цялото тяло и снижава нивото на стреса. Също така е полезно да се мисли позитивно или неутрално, а не негативно. „Събитията около нас не се поддават много на контрол, но всъщност ние можем напълно да ги контролираме по начина, по който ги интерпретираме“, заключава Епщайн.

Станете почитател на Класа