Откриха трети, още по-опасен холестерол

Кое е по-лошо от лошия холестерол? Британски учени откриха „ултралош“ холестерол при някои пациенти и се надяват, че откритието ще помогне за разработването на нови методи за лечение на сърдечни заболявания, съобщи „Си Би Ес Нюз“.
Ултралошият холестерол е по-лепкав от обикновения лош холестерол – известен като LDL (липопротеин с ниска плътност), което му позволява по-лесно да се прикрепва към артериалните стени. Това е още по-опасно, тъй като по този начин се образуват мастни плаки, причиняващи коронарни сърдечни заболявания. Увеличаването на тези мастни плаки води до свиване на артериите и намаляване на потока на кръв, което също може да причини инсулт или сърдечен удар.
Учените от медицинското училище в Университета в Уоруик направили откритието, след като създали човешки MGmin-LDL в лаборатория, след което изследвали неговите характеристики и взаимодействието му с други важни молекули в организма. Те установили, че ултралошият холестерол се образува при добавянето на захарни групи към обикновения лош холестерол – процес, наречен гликация, което прави молекулите му по-малки и MGmin-LDL става по-плътен. С промяната на формата на лошия холестерол захарните групи откриват нови части от повърхността му, които по-лесно се прикрепват към артериалните стени.
Най-засегнати се оказват възрастните хора или пациентите с диабет тип 2 – те най-често имат такъв ултралош холестерол. „Изследването показва как съставът и формата на този вид липопротеинов холестерол с ниска плътност, срещан при диабетиците, може да бъде още по-опасен от другите видове LDL”, каза д-р Шанън Амойлс от Британската фондация за сърдечносъдови заболявания, финансирала изследването. Това откритие по думите й може да обясни увеличения риск от коронарни сърдечни заболявания при хората, страдащи от диабет. Изследването може да даде обяснение и на наблюдаваната връзка между често предписваното лекарство за диабет тип 2 метформин и намаления риск от сърдечни заболявания.

Станете почитател на Класа