Дъжд от кристали се изсипва върху нова звезда

Миниатюрни кристали от зеления минерал оливин валят като дъжд върху растяща звезда, забеляза космическият телескоп на НАСА „Спитцер“, съобщи сайтът на американската космическа агенция.
За първи път подобни кристали се наблюдават в прашните облаци от газ около формиращи се звезди. Астрономите все още не знаят как кристалите са се озовали там, но най-вероятно те са образувани от струи газ, изригващи от ембрионалната звезда. „За да се образуват подобни кристали, са необходими температури като при вулканична лава“, обяснява водещият изследовател на това проучване Том Мегет от Университета в Толедо, Охайо. Според него е възможно тези кристали да се образуват близо до повърхността на формиращата се звезда, след което да са отнасяни от обкръжаващите облаци, в които температурите са много по-ниски, и накрая да падат обратно към повърхността на звездата.
Инфрачервените детектори на „Спитцер“ засекли кристалния дъжд около отдалечената протозвезда, известна като HOPS-68, в съзвездието Орион. Кристалите са под формата на форстерит. Те принадлежат към семейството на силикатните минерали, които могат да се открият навсякъде – от плажовете на Хавайските острови до отдалечени галактики. Сондите на НАСА „Стардъст“ и „Дийп импакт“ са ги намирали в състава на комети.

Станете почитател на Класа